Tarta pomidorowa „do góry nogami”
To bardzo pyszna i niekłopotliwa do zrobienia wytrawna tarta. Teraz, kiedy jest taki wybór smacznych pomidorów , warto ją robić z różnymi gatunkami pomidorów. I jest piękna - letnia i słoneczna!
Przepis z książki "Home-Grown Harvest" - Ryland Petars & Small
Przepis z książki "Home-Grown Harvest" - Ryland Petars & Small
składniki (4 porcje)
2
łyżki oliwy z oliwek
2
łyżeczki kaparów
10 –
15 igiełek rozmarynu
3
dojrzałe pomidory
Opakowanie gotowego ciasta francuskiego ( wycięte koło o średnicy większej niż nasza patelnia)
Czarny
pieprz świeżo zmielony
Oliwa do smażenia + do polania
Patelnia, którą możemy wstawić do piekarnika ( 20 – 23 cm średnicy)
przygotowanie
Piekarnik
rozgrzać do
na warstwie pomidorów ułożyć ciasto francuskie, brzegi ciasta wcisnąć pomiędzy patelnię a pomidory, ale nie dociskać ciasta od góry do pomidorów. Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec ciasto przez ok 20 minut, aż ciasto urośnie i się zezłoci. Usunąć patelnię z piekarnika, odstawić na bok na parę minut. Następnie patelnię z tartą przykryć talerzem o nieco większej średnicy i energicznym ruchem odwrócić aby tarta znalazła się na talerzu. Posypać czarnym pieprzem, polać oliwą, przekroić na 4 porcje i podawać. Smacznego!
Uwagi: Miałam nieco kłopotu z odwróceniem tarty - pomidory trochę się poprzesuwały, trzeba je było umieścić na właściwym miejscu. Ale nie wpłynęło to w żaden sposób na smak i urodę :)
Uwagi: Miałam nieco kłopotu z odwróceniem tarty - pomidory trochę się poprzesuwały, trzeba je było umieścić na właściwym miejscu. Ale nie wpłynęło to w żaden sposób na smak i urodę :)
Pomidory ze skórką? No, nie! U mnie by to nie przeszło. Reszta OK. Ewa
OdpowiedzUsuńPomidory ze skórką - koniecznie! :)
UsuńDzięki temu zabiegowi pomidory są w pełnej krasie tutaj. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńDziękuję , dodam chętnie :)
Usuń