Sos curry do białej kiełbasy
Od kiedy po raz pierwszy zjadłam w Berlinie currywurst, stałam się ich dużą miłośniczką. Próbuję te smaki odtworzyć w domu. Kiełbasek curry niestety w Polsce nie spotkałam ( robiłam je kiedyś w domu) ale dobre białe kiełbasy też się w tym przepisie sprawdzą. Sos z bloga Weroniki jest bardzo smaczny, i myślę, że będzie też dobrym dodatkiem do innych dań. Polecam!
składniki
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka brązowego cukru
2-3 łyżki przyprawy curry
400 g - 1 puszka krojonych pomidorów
200 g ketchupu - dalam Heinza
50 ml bulionu
2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
1 łyżeczka Sambal Oelek (sos chili)
1 łyżeczka soli
5 sztuk białych kiełbas - u mnie domowej roboty
przygotowanie
składniki
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka brązowego cukru
2-3 łyżki przyprawy curry
400 g - 1 puszka krojonych pomidorów
200 g ketchupu - dalam Heinza
50 ml bulionu
2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
1 łyżeczka Sambal Oelek (sos chili)
1 łyżeczka soli
5 sztuk białych kiełbas - u mnie domowej roboty
przygotowanie
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Dodać łyżkę cukru i lekko skarmelizować
Dodać curry i przesmażyć razem
Dodać pomidory z puszki. Mieszając od czasu do czasu gotować około 20 minut
Następnie dodać ketchup, wlać bulion, ocet balsamiczny, Sambal Oelek i posolić. Sambal Oelek dodawać po trochu, sprawdzając ostrość naszego sosu - doprawić wg naszego smaku.
Kiełbaski ponacinać i podgrzać na patelni grillowej. Powinny być tylko lekko zrumienione.
Kiełbaski podawać z przygotowanym sosem i grzankami z białego pieczywa lub frytkami. Smacznego!
Ewa. Dziś jadę na wieś po kiełbasę własnej roboty. Bardzo mi się ładnie wpasowałaś tym przepisem.
OdpowiedzUsuńTo się cieszę :) A kiełbacha pewnie smaczna !
Usuńmmm! jaki miły początek dnia oglądać takie pyszności! :)
OdpowiedzUsuńLato się kończy, przyda się treściwe śniadanie :)
Usuńczegoś takiego właśnie szukałem. Wyszedł wyśmienity dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńTo świetnie, jest faktycznie smaczny :)
UsuńJak dla mnie wygląda super! Już znudził mi się ketchup i musztarda, a to coś zawsze innego. Ogólnie taki deep można wykorzystać chyba też do innych potraw...
OdpowiedzUsuńSpokojnie można i do innych. Polecam, bo smaczne ;)
Usuńketchup? serio? to jest zbrodnia przeciwko ludzkości.
OdpowiedzUsuń