Sałatka pomidorowa z granatem
To najlepsza pora na sałatki z pomidorów. Pomidory są teraz najsmaczniejsze, a i wybór różnych gatunków coraz większy. Chciałam zrobić sałatkę jaką znalazłam na stronie Ottolenghi, niestety nie miałam melasy z granatów, zastąpiłam ją 100 % sokiem z granatów. Wiem, że to nie to samo, ale sos i tak wyszedł bardzo smaczny, a sama sałatka jest pyszna. Warto poszukać różnych pomidorów - ja miałam i żółte i czerwone i ciemne - Kumato. Mogą być przemieszane duże z koktajlowymi. Ważne, żeby były zróżnicowane.
500 g różnokolorowych
pomidorów, najlepiej różne gatunki ( użyłam małych pomidorków koktajlowych
czerwonych i żółtych).
½ czerwonej papryki
pokrojonej w małą kostkę
½ czerwonej cebuli
pokrojonej w kostkę
2 ząbki czosnku , drobno
posiekane lub starte
Niecała łyżeczka zmielonego
ziela angielskiego (utarłam w moździerzu)
1 łyżka białego octu winnego
niecała łyżka melasy z granatów (użyłam bio soku z granatów)
3 łyżki oliwy z oliwek
ziarenka granatu z ½ owocu
świeże listki oregano, lub
suszone, do posypania
sól, pieprz
przygotowanie
Warzywa umyć i osuszyć. Pomidory, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. W dużej misce zmieszać
warzywa i odstawić na
bok. Zrobić zalewę. Składniki zalewy - czosnek, ziele angielskie,
ocet, melasę, oliwę z oliwek, sól, pieprz - umieścić w słoiku, zakręcić i dobrze wymieszać potrząsając słoikiem. Sosem polać pomidory i
delikatnie wymieszać. Posypać ziarenkami granatu i oregano. Smacznego!
Pysznie wygląda :) Bardzo smaczne połączenie :))
OdpowiedzUsuńWarto zrobić :)
Usuń