Placki z cukinii 2
Bardzo letnie danie. Smaczne, delikatne placki z cukinii. Robi się je szybko, smaczne i gorące i zimne. Można podać z dowolnym jogurtowym sosem. Sprawdzą się jako przystawka czy zakąska, ale też mogą być całkiem dobrym głównym daniem w letnie dni. Warto wtedy podać je z sałatą. Polecam.
Inspiracją były placuszki, które zobaczyłam na blogu Damn Delicious
składniki
800 g cukinii - użyłam żółtej i zielonej
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki pszennej mąki uniwersalnej
1/4 szklanki tartego parmezanu
2 ząbki czosnku, starte
1 duże jajko,lekko ubite
duża garść koperku
garść pietruszki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
+ tarta bułka opcjonalnie
przygotowanie
Cukinię umyć, połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połowę na drobnych. Umieść startą cukinię w sitku nad miską. Dodać sól i delikatnie przemieszać, odstawić co najmniej na 10 minut, aż cukinia puści sok. Odcisnąć.
W dużej misce wymieszać mąkę, cukinię, czosnek, parmezan i jajko; Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeżeli ciasto wyda nam się zbyt lużne, możemy dosypać łyżkę tartej bułki.
Rozgrzać oliwę z oliwek w dużej patelni na średnim ogniu. Formować w rękach okrągłe placki, po nałożeniu na patelnię lekko spłaszczyć łyżką. Smażyć aż spód się ładnie zezłoci - około 2 minut. Przewrócić delikatnie na drugą stronę i smażyć jeszcze ok 1 - 2 minut.
Podawać natychmiast, lub w temperaturze pokojowej jako np przystawkę Smacznego!
Inspiracją były placuszki, które zobaczyłam na blogu Damn Delicious
składniki
800 g cukinii - użyłam żółtej i zielonej
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki pszennej mąki uniwersalnej
1/4 szklanki tartego parmezanu
2 ząbki czosnku, starte
1 duże jajko,lekko ubite
duża garść koperku
garść pietruszki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
+ tarta bułka opcjonalnie
przygotowanie
Cukinię umyć, połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połowę na drobnych. Umieść startą cukinię w sitku nad miską. Dodać sól i delikatnie przemieszać, odstawić co najmniej na 10 minut, aż cukinia puści sok. Odcisnąć.
W dużej misce wymieszać mąkę, cukinię, czosnek, parmezan i jajko; Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeżeli ciasto wyda nam się zbyt lużne, możemy dosypać łyżkę tartej bułki.
Rozgrzać oliwę z oliwek w dużej patelni na średnim ogniu. Formować w rękach okrągłe placki, po nałożeniu na patelnię lekko spłaszczyć łyżką. Smażyć aż spód się ładnie zezłoci - około 2 minut. Przewrócić delikatnie na drugą stronę i smażyć jeszcze ok 1 - 2 minut.
Podawać natychmiast, lub w temperaturze pokojowej jako np przystawkę Smacznego!
Świetne placuszki, bardzo apetyczne :D
OdpowiedzUsuńDziękuję, były smaczne:)
Usuń