Placek z pomidorami
Świetne, letnie danie. Ciasto jest bardzo chrupiące - wyjątkowo smaczne. Bardzo mi się te placki podobały, wytrawne, pachnące dobrymi, letnimi pomidorami. Trzeba je upiec teraz, bo pyszne pomidory wkrótce się skończą .
Przepis znalazłam tutaj
składniki
na ciasto
250g mąki
113 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka soli morskiej
1 jajko
1/4 szklanki (60 ml) zimnej wody
+ śmietana kremówka, do posmarowania ciasta
Do wypełnienia
60 g świeżo startego parmezanu
60 g serka śmietankowego, (wymieszałam zwykły z kozim)
60 g majonezu
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
1 łyżeczka świeżych liści tymianku ( pietruszki, szczypiorku)
świeżo zmielony czarny pieprz
ok 400 g pomidorów, najlepiej różnych, pokrojonych w plasterki 6 mm grubości
+opcjonalnie trochę podsmażonego boczku
przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 190 ° C.
Ciasto - wszystkie składniki wyrobić w malakserze, tak długo aż utworzą kulę. Wyjąć, podzielić na 2 części, włożyć do lodówki na 20 -30 minut.
Przygotować nadzienie serowe: W misce wymieszać parmezan, ser, majonez, cebulę, tymianek, pieprz do smaku - podzielić na dwie części.
Pomidory pokroić w plastry, podzielić na dwie części.
Wyjąć kawałki ciasta z lodówki. Na posypanym mąką blacie, rozwałkować każdy kawałek na koło o średnicy ok 25 cm. Przełożyć na papier do pieczenia. Można też wałkować od razu na papierze - tak jest nawet wygodniej. Rozwałkowane, leżące na papierze ciasto przenieść na blachę do pieczenia razem z papierem. Na każde koło nałożyć masę serową, zostawiając ok 4 - 5 cm marginesu, ser posypać boczkiem (jeżeli używamy) następnie rozłożyć pomidory.
Brzeg ciasta założyć na pomidory. Posmarować ciasto śmietaną . Wstawić blachę z plackami do piekarnika
Piec przez 50 do 60 minut lub do momentu, ciasto jest złote. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Smacznego!
Przepis znalazłam tutaj
składniki
na ciasto
250g mąki
113 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka soli morskiej
1 jajko
1/4 szklanki (60 ml) zimnej wody
+ śmietana kremówka, do posmarowania ciasta
Do wypełnienia
60 g świeżo startego parmezanu
60 g serka śmietankowego, (wymieszałam zwykły z kozim)
60 g majonezu
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
1 łyżeczka świeżych liści tymianku ( pietruszki, szczypiorku)
świeżo zmielony czarny pieprz
ok 400 g pomidorów, najlepiej różnych, pokrojonych w plasterki 6 mm grubości
+opcjonalnie trochę podsmażonego boczku
przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 190 ° C.
Ciasto - wszystkie składniki wyrobić w malakserze, tak długo aż utworzą kulę. Wyjąć, podzielić na 2 części, włożyć do lodówki na 20 -30 minut.
Przygotować nadzienie serowe: W misce wymieszać parmezan, ser, majonez, cebulę, tymianek, pieprz do smaku - podzielić na dwie części.
Pomidory pokroić w plastry, podzielić na dwie części.
Wyjąć kawałki ciasta z lodówki. Na posypanym mąką blacie, rozwałkować każdy kawałek na koło o średnicy ok 25 cm. Przełożyć na papier do pieczenia. Można też wałkować od razu na papierze - tak jest nawet wygodniej. Rozwałkowane, leżące na papierze ciasto przenieść na blachę do pieczenia razem z papierem. Na każde koło nałożyć masę serową, zostawiając ok 4 - 5 cm marginesu, ser posypać boczkiem (jeżeli używamy) następnie rozłożyć pomidory.
Brzeg ciasta założyć na pomidory. Posmarować ciasto śmietaną . Wstawić blachę z plackami do piekarnika
Piec przez 50 do 60 minut lub do momentu, ciasto jest złote. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Smacznego!
mmm... pyszne, uwielbiam takie wytrawne placki!
OdpowiedzUsuńJa nawet wolę od słodkich :)
Usuńwygląda fenomenalnie!!!
OdpowiedzUsuńDziękuje, ciasto było pyszne!
UsuńProste do przygotowania, a jaki efekt! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję :) to bardzo smaczna tarta !
UsuńAle to smaczne :) Robie jutro na obiadek :D
OdpowiedzUsuńhttp://bonapetit2xm.blogspot.com/
to będzie bardzo dobry obiad :)
UsuńŚwietnie wygląda, muszę koniecznie taką przyrządzić, póki jeszcze tyle pomidorów w ogródku :)
OdpowiedzUsuń