Mini burgery wieprzowe
Burgery kocham. Mogę zawsze i wszędzie. Te nie tylko są smaczne, ale przez swoją wielkość, zabawne i zachęcające do jedzenia. Aby je zrobić, najlepiej upiec samemu małe bułeczki hamburgerowe - i już nic więcej nie potrzeba. Tylko buła i mięso. Możemy oczywiście zrobić burgery normalnej wielkości - będą tak samo dobre! Polecam!
składniki (8 dużych lub 16 małych kotlecików)
500 g mielonej wieprzowiny ( u mnie szynka)
1 łyżka startego imbiru
4 starte ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej mięty
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka płatków chili
1 łyżeczka sambal oelek
garść posiekanej kolendry + parę gałązek do podania
sól, pieprz do smaku
8 normalnych lub 16 małych bułek hamburgerowych ( np z tego przepisu )
przygotowanie
Wszystkie składniki burgerów wymieszać w misce. podzielić na 8 lub 16 kotlecików. Mokrymi rękami formować kotleciki ( lekko spłaszczone). Smażyć na patelni po 4 - 5 minut z każdej strony. Podawać na bułce, lekko podgrzanej , z plasterkiem pomidora i ulubionym ostrym sosem. Smacznego!
składniki (8 dużych lub 16 małych kotlecików)
500 g mielonej wieprzowiny ( u mnie szynka)
1 łyżka startego imbiru
4 starte ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej mięty
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka płatków chili
1 łyżeczka sambal oelek
garść posiekanej kolendry + parę gałązek do podania
sól, pieprz do smaku
8 normalnych lub 16 małych bułek hamburgerowych ( np z tego przepisu )
przygotowanie
Wszystkie składniki burgerów wymieszać w misce. podzielić na 8 lub 16 kotlecików. Mokrymi rękami formować kotleciki ( lekko spłaszczone). Smażyć na patelni po 4 - 5 minut z każdej strony. Podawać na bułce, lekko podgrzanej , z plasterkiem pomidora i ulubionym ostrym sosem. Smacznego!
Świetne domowe burgery, mniam jakie wypasione ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Zrobiłam się głodna! Świetnie zdjęcia i przepis. Właśnie takie posty pchają mnie w stronę kuchni! :)
OdpowiedzUsuń