Minestrone - zupa z mieszanych warzyw
Świetna włoska zupa z mieszanych warzyw, lekka, w sam raz na końcówkę lata. Świeże pomidory możemy zastąpić krojonymi pomidorami z puszki. Makaron gotowałam osobno, bałam się, że ugotowany w zupie będzie zbyt rozmoczony - zwłaszcza na drugi dzień. A porcja zupy wychodzi solidna, więc na 2 dni dla 3 - 4 osób wystarczy. Koniecznie posypcie zupę serem!
Inspiracją był przepis z tej strony
składniki
1 duża marchewka, pokrojona w kostkę
4 łodygi selera naciowego, obrane i pokrojone w plasterki
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
300g cukinii - pokrojona w kostkę, sporą
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
4 ząbki czosnku, startego
1,5 l bulionu z kurczaka
2 łyżki pasty pomidorowej
1 puszka ciecierzycy, osączona
600 g pokrojonych w kostkę pomidorów,( obranych)
1 łyżka bazylii suszonej
garść natki pietruszki posiekanej
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki pieprzu
1 szklanka drobnego makaronu (opcjonalnie)
parmezan do posypania
przygotowanie
W dużym rondlu, podsmażyć marchew, seler i cebulę, na oleju i maśle, do miękkości. Dodać czosnek i cukinię, mieszać i smażyć jeszcze 1 minutę
Wymieszać z bulionem, pastą pomidorową, ciecierzycą, pomidorami, pietruszką, bazylią, oregano i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. W międzyczasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu; odcedzić.
Zupę doprowadzić ponownie do wrzenia. Podawać z dodatkiem makaronu, posypaną serem. Można polać oliwą. Smacznego!
Inspiracją był przepis z tej strony
składniki
1 duża marchewka, pokrojona w kostkę
4 łodygi selera naciowego, obrane i pokrojone w plasterki
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
300g cukinii - pokrojona w kostkę, sporą
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
4 ząbki czosnku, startego
1,5 l bulionu z kurczaka
2 łyżki pasty pomidorowej
1 puszka ciecierzycy, osączona
600 g pokrojonych w kostkę pomidorów,( obranych)
1 łyżka bazylii suszonej
garść natki pietruszki posiekanej
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki pieprzu
1 szklanka drobnego makaronu (opcjonalnie)
parmezan do posypania
przygotowanie
W dużym rondlu, podsmażyć marchew, seler i cebulę, na oleju i maśle, do miękkości. Dodać czosnek i cukinię, mieszać i smażyć jeszcze 1 minutę
Wymieszać z bulionem, pastą pomidorową, ciecierzycą, pomidorami, pietruszką, bazylią, oregano i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. W międzyczasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu; odcedzić.
Zupę doprowadzić ponownie do wrzenia. Podawać z dodatkiem makaronu, posypaną serem. Można polać oliwą. Smacznego!
Ewa. Ulubiona zupa mojego męża, u nas zwana śmieciuszką :-) Nie posypywałam serem, ale to jest myśl!!!
OdpowiedzUsuńPosyp koniecznie, do warzywnej z cukinią i cieciorką pasuje świetnie
Usuńja powiem tylko jedno! uwielbiam!
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńŚwietny wpis! ;)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
__________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Dziękuję :)
Usuń