Karkówka w marynacie z pietruszki i czosnku
Tym razem karkówka w zielonej marynacie. To kolejne próby z wieprzowiną ze znakiem PQS (Pork QUALITY SYSTEM ). Poprzednio robiłam karkówkę wieprzową w ostrej marynacie. Wyszła znakomicie. Kotlety w marynacie z czosnku i pietruszki też są świetne - miękkie, kruche i bardzo smaczne. To zasługa dobrej jakości mięsa i smacznej marynaty. Smażyłam na patelni grillowej, ale sądzę, że to również dobra propozycja na tradycyjny grill. Polecam!
składniki
1 kg karkówki
marynata
pęczek pietruszki
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
przygotowanie
Składniki marynaty wrzucić do blendera, zmiksować na gładką masę. Mięso umyć osuszyć, pokroić na plastry - 6-7 szt.. Plastry lekko ponakłuwać lub lekko rozbić. Posmarować z obu stron marynatą , ułożyć jeden na drugim, włożyć do miski, zawinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę albo na całą noc. Przed smażeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Smażyć na patelni grillowej po ok 5 - 6 minut z każdej strony, Smacznego!
Uwaga: Długość smażenia zależy od grubości plastrów karkówki.
Świetny post! ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
_______________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Dziękuję :)
Usuń