Cordon Bleu z bakłażana
Przepis wypatrzyłam na stronie Cooklet u Christopher'a. Bakłażany wyszły świetnie. Obawiałam się zabawy z panierowaniem - zupełnie niepotrzebnie, nie było najmniejszego kłopotu. To znakomita ciepła przystawka. Polecam!
składniki
4 małe lub 1 duży bakłażan
4 plastry sera wędzonego (2x mniej plastrów niż plastrów bakłażana) - lub takiego jaki lubimy
4 plastry gotowanej szynki (2x mniej plastrów niż plastrów bakłażana) - lub takiej jaką lubimy
sól
pieprz
tymianek
zioła prowansalskie
olej do smażenia
1/2 szklanki bułki tartej
1 jajko, roztrzepane
składniki
4 małe lub 1 duży bakłażan
4 plastry sera wędzonego (2x mniej plastrów niż plastrów bakłażana) - lub takiego jaki lubimy
4 plastry gotowanej szynki (2x mniej plastrów niż plastrów bakłażana) - lub takiej jaką lubimy
sól
pieprz
tymianek
zioła prowansalskie
olej do smażenia
1/2 szklanki bułki tartej
1 jajko, roztrzepane
przygotowanie
Bakłażany pokroić tak aby uzyskać 8 lub większą, parzystą, ilość plastrów. Jeżeli nasze bakłażany są małe - kroimy wzdłuż, jeżeli bakłażan jest duży - kroimy plasterki okrągłe.
Posolić, pozostawić na 30 minut .Sól zmyć w celu pozbycia się goryczki, następnie plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem - ten etap możemy pominąć. Moim zdaniem bakłażany ostatnio rzadko mają goryczkę.
Posmarowane lekko oliwą plastry grillować z obu stron - można na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej. Położyć na papierowym ręczniku, aby usuniąć nadmiar tłuszczu. Posypać pieprzem, solą i ziołami.
Na czterech plastrach bakłażana położyć po plasterku sera i szynki.
Przykryć pozostałymi czterema plastrami bakłażanów.
Panierować w bułce tartej, roztrzepanym jajku i jeszcze raz w bułce tartej.
Smażyć z obu stron na złoty kolor. Smacznego!
Ewa. Burczy mi w brzuchu
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się to danie. Dziękuję za kolejny wspaniały przepis w akcji :)
OdpowiedzUsuńAleż to ja się cieszę że mogłam coś dołożyć :)
Usuń