Chleb pszenny domowy na drożdżach- z maszyny
Co jakiś czas piekę chleb tostowy. Mój sprawdzony przepis to ten, ale ostatnio postanowiłam coś zmienić, poszukać nieco innego przepisu. Chleb ładnie wyrósł, dobrze się kroi. U mnie stosowany głównie na tosty lub grzanki, ale myślę ,że w sytuacji awaryjnej można go zjadać bez tostowania. Trzymany w lodówce dobrze zachowuje świeżość.
Przepis na ten chleb znalazłam w książce Sary Levis "Bread the definitive guide to make bread by hand or machine"
składniki ( na 1 kg )
625 g mąki pszennej chlebowej
3 łyżki masła
2 łyżeczki cukru (dałam 1 łyżeczkę)
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 suchych drożdży
2 łyżki mleka w proszku
400 ml ciepłej wody
przygotowanie
Wpis dołączam sierpniowej do listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba
Przepis na ten chleb znalazłam w książce Sary Levis "Bread the definitive guide to make bread by hand or machine"
składniki ( na 1 kg )
625 g mąki pszennej chlebowej
3 łyżki masła
2 łyżeczki cukru (dałam 1 łyżeczkę)
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 suchych drożdży
2 łyżki mleka w proszku
400 ml ciepłej wody
przygotowanie
wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre, potem suche, sól i cukier wsypuję w 2 narożniki, na środku mąki robię lekkie wgłębienie i wsypuję drożdże.
Nastawić program podstawowy (u mnie 1) waga 1000, przypieczenie max. Po 3 godzinach chleb jest gotowy.
Staram się pamiętać o wyjęciu mieszadeł albo przed rośnięciem, albo zaraz przed pieczeniem. Chleb ma wtedy od spodu tylko dwie niewielkie dziurki. Smacznego!
Wpis dołączam sierpniowej do listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba
Przepięknie wygląda taki chlebek .....Z wielkim apetytem porywam kromeczkę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Dziękuje , jak na drożdżowy i maszynowy nie jest taki zły :)
Usuńchlebki domowe najlepsze :))) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń