Bulgur z pomidorami
Od kiedy odkryłam bulgur, stał się on naszym ulubionym dodatkiem do różnych dań. Właściwie jest tak smaczny, że mogę go zjadać bez żadnego doprawiania. Jednak ten przepis jest jednym z moich ulubionych. Bulgur z pomidorami. Pyszny! Zróbcie koniecznie!
Przepis znalazłam tutaj
składniki
1 szklanka kaszy bulgur
ok1 i 3/4 szklanki bulionu lub wody
2 dojrzałe pomidory
1 cebula
sól, chili
oliwa z oliwek
przygotowanie
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Cebulę pokroić w kostkę. Pomidory pokroić na małe kawałki i i podsmażyć je razem z cebulą na odrobinie oliwy w dużym rondlu.
Po kilku minutach, dodać opłukaną wcześniej kaszę.
Mieszać przez trzy lub cztery minuty.
Wlać do garnka bulion (1 i 1/2 szklanki, resztę zostawić do dolania) dobrze wymieszać.
W tym momencie.Można też dodać kilka płatków chili lub chili w proszku
Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i przykryć garnek pokrywką
Gotowanie bulguru trwa około 10 minut . Trzeba go gotować tak długo, aż płyn odparuje, (jeżeli nadal jest twardy płyn uzupełniamy) a następnie odstawić na około 5 minut. W trakcie gotowania mieszać co jakiś czas aby nie przywarł do dna garnka. Smacznego!
Przepis znalazłam tutaj
składniki
1 szklanka kaszy bulgur
ok1 i 3/4 szklanki bulionu lub wody
2 dojrzałe pomidory
1 cebula
sól, chili
oliwa z oliwek
przygotowanie
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Cebulę pokroić w kostkę. Pomidory pokroić na małe kawałki i i podsmażyć je razem z cebulą na odrobinie oliwy w dużym rondlu.
Po kilku minutach, dodać opłukaną wcześniej kaszę.
Mieszać przez trzy lub cztery minuty.
Wlać do garnka bulion (1 i 1/2 szklanki, resztę zostawić do dolania) dobrze wymieszać.
W tym momencie.Można też dodać kilka płatków chili lub chili w proszku
Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i przykryć garnek pokrywką
Gotowanie bulguru trwa około 10 minut . Trzeba go gotować tak długo, aż płyn odparuje, (jeżeli nadal jest twardy płyn uzupełniamy) a następnie odstawić na około 5 minut. W trakcie gotowania mieszać co jakiś czas aby nie przywarł do dna garnka. Smacznego!
to cos dla mnie , przepis zapisuję
OdpowiedzUsuńSuper przepis ,bardzo smaczna 😊
OdpowiedzUsuńTo mój ulubiony przepis na bulgur! Pozdrawiam
Usuń