Białe gazpacho
Trochę inny chłodnik. Winogrona powodują, że jest nieco słodkawy, czosnek nadaje ostrości, a migdały i chleb dają przyjemną fakturę. Polecam!
Inspiracją był przepis ze strony Eating Well
składniki (4 porcje)
300 g ogórków
400 g zielonych winogron
1 kromka białego chleba, skórka odcięta
2 szklanki bulionu z kurczaka
1 melon pozbawiony pestek i skórki
1/2 szklanki płatków migdałów ( 8 łyżek), lekko uprażonych na patelni
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwa z oliwek
2 łyżki białego octu winnego
3/4 łyżeczki soli
przygotowanie
Odłożyć kawałek ogórka i parę winogron do podania zupy - ogórek pokroić w kostkę , winogrona przekroić na połówki i włożyć do lodówki.
Obrać pozostałe ogórki; pokroić na kawałki. Przy pomocy blendera zetrzeć ogórki na puree. Zmiksować winogrona ( jeżeli mają pestki, możemy przetrzeć przez sito). Połączyć winogrona z ogórkiem, dodać chleb, rosół, melon, 6 łyżek migdałów, czosnek, olej, ocet i sól , ucierać blenderem aż zupa będzie gładka. Umieścić w misce, przykryć i chłodzić w lodówce, co najmniej 2 godziny, do jednego dnia.
Podawać posypane płatkami migdałowymi, ogórkiem i winogronami. Polać oliwą. Smacznego!
Uwagi: prażone migdały: całe migdały rozłożyć na blasze i piec w temperaturze 180 ° C, mieszając raz, ok 7 do 9 minut. Migdały w płatkach lub małych kawałkach lub prażyć w małej suchej patelni na średnim ogniu, stale mieszając, aż się lekko zrumienią , od 2 do 4 minut.
Inspiracją był przepis ze strony Eating Well
składniki (4 porcje)
300 g ogórków
400 g zielonych winogron
1 kromka białego chleba, skórka odcięta
2 szklanki bulionu z kurczaka
1 melon pozbawiony pestek i skórki
1/2 szklanki płatków migdałów ( 8 łyżek), lekko uprażonych na patelni
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwa z oliwek
2 łyżki białego octu winnego
3/4 łyżeczki soli
przygotowanie
Odłożyć kawałek ogórka i parę winogron do podania zupy - ogórek pokroić w kostkę , winogrona przekroić na połówki i włożyć do lodówki.
Obrać pozostałe ogórki; pokroić na kawałki. Przy pomocy blendera zetrzeć ogórki na puree. Zmiksować winogrona ( jeżeli mają pestki, możemy przetrzeć przez sito). Połączyć winogrona z ogórkiem, dodać chleb, rosół, melon, 6 łyżek migdałów, czosnek, olej, ocet i sól , ucierać blenderem aż zupa będzie gładka. Umieścić w misce, przykryć i chłodzić w lodówce, co najmniej 2 godziny, do jednego dnia.
Podawać posypane płatkami migdałowymi, ogórkiem i winogronami. Polać oliwą. Smacznego!
Uwagi: prażone migdały: całe migdały rozłożyć na blasze i piec w temperaturze 180 ° C, mieszając raz, ok 7 do 9 minut. Migdały w płatkach lub małych kawałkach lub prażyć w małej suchej patelni na średnim ogniu, stale mieszając, aż się lekko zrumienią , od 2 do 4 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam