Bardzo czosnkowy schab w ziołach
Bardzo czosnkowy schab w ziołach. Pieczony w rękawie, bardzo aromatyczny. Schab piekłam głównie z myślą o jedzeniu go na zimno, ale jest równie smaczny podany z sosem na ciepło. Duża ilość czosnku! Przepis dla jego miłośników. Polecam!
Ten smaczny schab wypatrzyłam na blogu Kuchnia nad Atlantykiem
składnikiTen smaczny schab wypatrzyłam na blogu Kuchnia nad Atlantykiem
schab bez kości o wadze ok. 1 -2 kg ( piekłam kg)
1-2 główki czosnku
Pasta do natarcia mięsa:
1/2 łyżeczki suszonej szałwii lub łyżeczka świeżej posiekanej
1/2 łyżeczki suszonej mięty lub łyżeczka świeżej posiekanej
1 łyżeczka suszonego oregano
3 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka suszonego cząbru
3 dodatkowe ząbki czosnku roztarte z 1 łyżeczką soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki chrzanu
1 łyżeczka soku z cytryny
1-2 łyżki oliwy do polania mięsa
rękaw do pieczenia lub folia aluminiowa
przygotowanie
Schab umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Czosnek podzielić na ząbki, obrać. Ze wszystkich stron ponakłuwać mięso ostrym i spiczastym nożem, w nacięcia włożyć ząbki czosnku.
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty.
Mięso ze wszystkich stron natrzeć pastą, włożyć do rękawa do pieczenia lub zawinąć w folię aluminiową i zostawić na min. 4 godziny lub na całą noc w lodówce. Przed pieczeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej i skropić oliwą.
Piec w temperaturze 180ºC ok 45 minut lub do czasu, aż temperatura mięsa w środku osiągnie 54 - 60 st C. Czas pieczenia zależy od wagi mięsa. Zwykle jest to ok. 45 min na 1kg schabu.
schab możemy jeść na zimno, lub na ciepło - w tym przypadku sos wytworzony w rękawie należy przelać na patelnię, dodać masło roztarte z łyżeczką mąki i ewentualnie doprawić zgodnie z upodobaniami . Smacznego!
Zdecydowanie coś dla mnie - uwielbiam czosnek, a mięso nim mocno pachnące i smakujące to czysta rozkosz :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie, jest bardzo czosnkowy!
Usuń