Zupa z kurkami
Smaczna zupa z dodatkiem kurek i ziemniaków. Lubię gdy kurki są niewielkie, można je wtedy zostawić w całości. Można dodać do niej śmietany, ja zostawiam czystą. Gotowałam wg przepisu Magdy Gessler, zmieniłam nieco proporcje składników.
składniki
200 g kurek
300 g ziemniaków
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 g masła
1 l wywaru mięsnego, bulionu
liść laurowy
ziele angielskie
sól pieprz
przygotowanie
Przygotować kurki. Dokładnie oczyścić ( najwygodniej tą metodą), rozłożyć na ręczniku papierowym i odczekać ok. 20 minut aż wyschną. W międzyczasie wywar wlać do garnka, dodać obrane, pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, marchewkę pokrojoną w plastry i posiekany czosnek . Dodać listek laurowy, ziele, sól i pieprz. Gotować 15 minut. Na grubej patelni rozgrzać masło, wrzucić osuszone kurki, (większe przekroić), posolić,dodać posiekaną cebulę. Chwilę podsmażać, mieszając, aż cebula i grzyby lekko zmiękną. Przygotowane grzyby dodać do zupy. Gotować ok. 10 minut. Zupę można zabielić śmietaną. Podawać posypaną pietruszką. Smacznego!
Och,jak dawno nie robilam zupy z kurek! Twoja wyglada niezwykle apetycznie,mniam:-)
OdpowiedzUsuń