Zupa z czerwonej soczewicy z kaszą bulgur
Ezo gelin corbasi - tak wg przepisu nazywa się ta zupa. Kolejna próba przywołania smaków z Turcji. Tym razem zupa z czerwonej soczewicy z przepysznym bulgurem. Zupa gęsta a więc sycąca. Moja wyszła dosyć ostra, ale to zależy jak dużo chili dodamy. Ja dodawałam też paprykę w płatkach przywiezioną z Turcji - pul biber, sprawdziłam, można dostać na Allegro, polecam, jest znakomita, wpadliśmy w małe uzależnienie.
Przepis z książeczki dla turystów "Turkish Cookery"
składniki
100 g czerwonej soczewicy
100 g kaszy bulgur
1 cebula
2 łyżki pasty pomidorowej
50 g masła
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/4 łyżeczki mielonego chili, zależy od upodobań
1/2 - 1 łyżeczka suszonej mięty + świeża do podania
sól, pieprz
1200 ml wody lub bulionu
przygotowanie
Kaszę i soczewice opłukać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło, zrumienić cebulę, dodać przyprawy (oprócz mięty) i pastę pomidorową. Chwilę smażyć, następnie dodać soczewicę i burgul, zalać bulionem, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować tak długo aż soczewica i kasza będą bardzo miękkie. Od czasu do czasu mieszać, aby nic nie przywarło do dna. Zajmie to ok godziny. Pod koniec gotowania dosypać suszoną miętę, wymieszać. Podawać posypane świeżą miętą i płatkami papryki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam