Tort kanapkowy z tuńczykiem
Tort kanapkowy zobaczyłam po raz pierwszy na blogu Gosi Co do Jedzenia. Bardzo mi się spodobał, ale długo nie miałam okazji przepisu przetestować. Wreszcie się udało. Wykorzystałam pomysł Małgosi, trochę pozmieniałam składniki, czyli użyłam tego co miałam w domu. Nie piekłam specjalnego "ciasta", użyłam domowego chleba tostowego, który bardzo dobrze się sprawdził. Tort kanapkowy robiłam po raz pierwszy, stąd nie za wielka porcja. Wyszedł bardzo smaczny, porcja na 4 porcje wystarczająca.
składniki
1/2 bochenka chleba tostowego (11x11x 9 cm wys) z tego przepisu
farsz jajeczny (ok 1/3 zostawiamy do posmarowania tortu na wierzchu)
4 jajka ugotowane na twardo, rozdrobnione
2 łyżki majonezu
2 łyżki pokrojonego drobno szczypioru lub szczypiorku
1 niewielka cebulka, pokrojona w kostkę
1 łyżka startego sera (użyłam chedar'a)
sól, pieprz
1 - 2 łyżeczki musztardy Dijon
płatki chili do smaku
farsz tuńczykowy
1 puszka (ok 185 g z olejem) tuńczyka rozdrobnionego
1 łyżka majonezu
1 łyżka koperku
pieprz, sól do smaku
przygotowanie
Upiec tostowy chleb. Na tort kanapkowy przeznaczyć połowę. Obciąć skórkę z boków i wierzchu, przekroić na 4 blaty (każdy ok 2 cm grubości). Przygotować farsze. Podane składniki wymieszać, spróbować, doprawić.
Pierwszy, spodni blat smarujemy nadzieniem z tuńczyka (1/2 porcji), kładziemy 2 blat, na nim układamy mniej więcej 2/3 farszu jajecznego, na to trzeci blat, na nim reszta farszu tuńczykowego, przykrywamy ostatnim blatem.
Do pozostałego farszu jajecznego dodać trochę majonezu, garść koperku i posmarować nim tort ze wszystkich stron.Tak przygotowany zawinąć w folię i wstawić do lodówki, na kilka godzin a najlepiej na noc. Po wyjęciu , przed podaniem udekorować dowolnie - jajkami, kaparami, rzodkiewką i ziołami. Smacznego!
Uwagi. Jeżeli nie mamy czasu na pieczenie domowego chleba, można moim zdaniem wykorzystać gotowy chleb tostowy.
Wyszedł wspaniale! Ja też uznaję to zasadę, że kombinuję z tego co akurat mam w domu.
OdpowiedzUsuńDzięki Gosiu :) To naprawdę fajny przepis i można różne zagospodarować :)
UsuńW szwecji to popularne danie można je kupić w każdym spozywczaku ja osobiście robię zawsze sama ale takiego jak ty jeszcze nie próbowałam chętnie dziś zrobię mąż ma jutro urodziny szwedzcy goście posmakują szwedzkiego smörgåstårta zrobionego po polsku
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że mąż i goście nie byli rozczarowani! Pozdrawiam ;)
Usuń