Sałatka z rukolą, fetą i malinami
To prawdziwie letnia sałatka. Niewielka ilość składników a efekt bardzo smakowity. Sałatka świetnie się sprawdziła jako dodatek do bagietki z wędzonym łososiem. Polecam!
saszetka oleju kujawskiego ze smakiem czosnek
składniki (2 porcje)
ok 60 g rukoli
15 - 20 malin
100g pokruszonej fety
sól
pieprz
kwiatki lawendy do przybrania (opcjonalnie)
do polaniasaszetka oleju kujawskiego ze smakiem czosnek
sos malinowy:
1/4 szklanki przecieru z malin
2 łyżki octu balsamicznego
przygotowanie
Przygotować malinowy sos. Maliny zmiksować, przetrzeć przez sito, wymieszać z octem balsamicznym.
W misce ułożyć sałatę, dodać maliny, posypać pokruszoną fetą, polać olejem i sosem malinowym. Posolić i popieprzyć do smaku. Smacznego!
Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl
Oświadczam, że akceptuję regulamin
Dopiero niedawno poznałam połączenie rukoli z malinami i muszę powiedzieć, że się w nim zakochałam :) Coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńJa robiłam po raz pierwszy - smaczne! I o dziwo feta też pasi :)
UsuńCiekawy pomysł z dodatkiem malin. :) Dziekuję za udział w konkursie.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję :)
UsuńJaka feta bedzie najlepsza?:) mozesz polecic firme, z reguły feta jest za słona:(
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że odpowiadam dopiero teraz - nie było mnie. Feta jest słona! Firmy nie polecę, ale warto kupić oryginalną grecką. Wszelkie fetopodobne są zdecydowaie gorsze. I po prostu dodać tyle aby całość za słona nie była. Szczęśliwie kuchnia to nie apteka - ma nam smakować i tyle
UsuńJaka feta bedzie najlepsza?:) mozesz polecic firme, z reguły feta jest za słona:(
OdpowiedzUsuń