Sałatka z fasolki szparagowej i cebuli
Prościej być nie może - fasolka i cebula. Trochę oleju i octu . I mamy pyszną letnią sałatkę . Zapraszam!
składniki
350 g zielonej fasolki szparagowej
1 biała cebula
oliwa z oliwek
chili w płatkach
szczypiorek
sól, pieprz
do polania
saszetka oleju kujawskiego ze smakiem pomidory, czosnek, bazylia
składniki
350 g zielonej fasolki szparagowej
1 biała cebula
oliwa z oliwek
chili w płatkach
szczypiorek
sól, pieprz
do polania
saszetka oleju kujawskiego ze smakiem pomidory, czosnek, bazylia
biały ocet
przygotowanie
Fasolkę umyć, obciąć końce, ugotować w osolonej wodzie - kilkanaście minut od zagotowania wody - aby była miękka ale nie rozgotowana, albo ugotować na parze.
Lekko przestudzoną fasolkę podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, dodać do fasolki. Wymieszać z chili, szczypiorkiem, polać olejem, skropić octem, posolić i popieprzyć. Smacznego!
Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl
Lubię zieloną fasolkę. Sałatka zapowiada się pysznie.:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, jest wyjątkowo prosta a olej z pomidorami i czosnkiem okazał się wyjątkowo udanym dodatkiem, sama byłam zdziwiona :)
UsuńSuper sałatka. Pyszna :)
OdpowiedzUsuńI jaka prosta!
UsuńCzy można zrobić ją dzień wcześniej na obiad? Nie straci bardzo na jakości? Dzięki i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSpokojnie można fasolkę dzień wcześniej ugotować. Mieszałabym jednak wszystko przed podaniem. Pozdrawiam
Usuń