Pikantne klopsiki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym

Pyszne klopsiki. Kmin rzymski i wędzona papryka  jako dodatek do sosu i do klopsów, świetnie się sprawdziły.  Sos wyjątkowo smaczny! 
przepis inspirowany przepisem na stronie Martha Stewart



składniki
pulpety
1 kg mielonego mięsa wieprzowina i wołowina
1 średnia cebula , drobno posiekana 
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
3 - 4 łyżki tartej bułki
2 duże jajka, lub 3 małe, lekko roztrzepane
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 ząbki czosnek, rozgniecione
sól i pieprz mielony
oliwa z oliwek lub olej do smażenia
sos
1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów - jak mamy dojrzałe, pyszne świeże to je dajemy 
1/2 szklanki bulionu
1 średnia cebula, drobno posiekana
1  łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1  łyżeczka papryki wędzonej
sól, pieprz
natka pietruszki

przygotowanie
W dużej misce wymieszać mielone mięso, pokrojoną  cebulę, kmin, paprykę, bułkę tartą, jajka, natkę pietruszki i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać widelcem, a następnie dobrze wyrobić do połączenia. Uformować ok 25 - 30 niedużych klopsików.
W dużej patelni  rozgrzać oliwę lub olej. Obsmażać  klopsy ze wszystkich stron,  ok 6 minut. Najlepiej wkładać na patelnie po kilka klopsów ( np. 10 ) na raz. Usmażone pulpeciki odłożyć na bok, a na patelnię włożyć pozostałą cebulę i smażyć ok 2 minut.  Dodać 1 łyżeczkę papryki, kumin i pomidory i pietruszkę. Chwilę podsmażać mieszając.  Doprawić solą i pieprzem. Do naczynia w którym będziemy zapiekać pulpety, przelać sos, dodać 1/2 szklanki bulionu, włożyć pulpety, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 1 godzinę. Podawać np z ryżem i zieloną sałatą .Smacznego!

Uwagi: Przepis oryginalny przewidziany był do zrobienia w wolnowarze. Tym razem postanowiłam zrobić metodą tradycyjną








2 komentarze:

  1. Super przepis bardzo często korzystam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wychodzą faktycznie smaczne. A przy tym mało przy nich pracy - pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary