Pikantne klopsiki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym
Pyszne klopsiki. Kmin rzymski i wędzona papryka jako dodatek do sosu i do klopsów, świetnie się sprawdziły. Sos wyjątkowo smaczny!
przepis inspirowany przepisem na stronie Martha Stewart
składniki
pulpety
1 kg mielonego mięsa wieprzowina i wołowina
1 średnia cebula , drobno posiekana
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
3 - 4 łyżki tartej bułki
2 duże jajka, lub 3 małe, lekko roztrzepane
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 ząbki czosnek, rozgniecione
sól i pieprz mielony
oliwa z oliwek lub olej do smażenia
sos
1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów - jak mamy dojrzałe, pyszne świeże to je dajemy
1/2 szklanki bulionu
1 średnia cebula, drobno posiekana
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka papryki wędzonej
sól, pieprz
natka pietruszki
przygotowanie
W dużej misce wymieszać mielone mięso, pokrojoną cebulę, kmin, paprykę, bułkę tartą, jajka, natkę pietruszki i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać widelcem, a następnie dobrze wyrobić do połączenia. Uformować ok 25 - 30 niedużych klopsików.
W dużej patelni rozgrzać oliwę lub olej. Obsmażać klopsy ze wszystkich stron, ok 6 minut. Najlepiej wkładać na patelnie po kilka klopsów ( np. 10 ) na raz. Usmażone pulpeciki odłożyć na bok, a na patelnię włożyć pozostałą cebulę i smażyć ok 2 minut. Dodać 1 łyżeczkę papryki, kumin i pomidory i pietruszkę. Chwilę podsmażać mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Do naczynia w którym będziemy zapiekać pulpety, przelać sos, dodać 1/2 szklanki bulionu, włożyć pulpety, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 1 godzinę. Podawać np z ryżem i zieloną sałatą .Smacznego!
Uwagi: Przepis oryginalny przewidziany był do zrobienia w wolnowarze. Tym razem postanowiłam zrobić metodą tradycyjną
przepis inspirowany przepisem na stronie Martha Stewart
składniki
pulpety
1 kg mielonego mięsa wieprzowina i wołowina
1 średnia cebula , drobno posiekana
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
3 - 4 łyżki tartej bułki
2 duże jajka, lub 3 małe, lekko roztrzepane
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 ząbki czosnek, rozgniecione
sól i pieprz mielony
oliwa z oliwek lub olej do smażenia
sos
1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów - jak mamy dojrzałe, pyszne świeże to je dajemy
1/2 szklanki bulionu
1 średnia cebula, drobno posiekana
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka papryki wędzonej
sól, pieprz
natka pietruszki
przygotowanie
W dużej misce wymieszać mielone mięso, pokrojoną cebulę, kmin, paprykę, bułkę tartą, jajka, natkę pietruszki i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać widelcem, a następnie dobrze wyrobić do połączenia. Uformować ok 25 - 30 niedużych klopsików.
W dużej patelni rozgrzać oliwę lub olej. Obsmażać klopsy ze wszystkich stron, ok 6 minut. Najlepiej wkładać na patelnie po kilka klopsów ( np. 10 ) na raz. Usmażone pulpeciki odłożyć na bok, a na patelnię włożyć pozostałą cebulę i smażyć ok 2 minut. Dodać 1 łyżeczkę papryki, kumin i pomidory i pietruszkę. Chwilę podsmażać mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Do naczynia w którym będziemy zapiekać pulpety, przelać sos, dodać 1/2 szklanki bulionu, włożyć pulpety, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 1 godzinę. Podawać np z ryżem i zieloną sałatą .Smacznego!
Uwagi: Przepis oryginalny przewidziany był do zrobienia w wolnowarze. Tym razem postanowiłam zrobić metodą tradycyjną
Super przepis bardzo często korzystam :))
OdpowiedzUsuńWychodzą faktycznie smaczne. A przy tym mało przy nich pracy - pozdrawiam :)
Usuń