Pasta z bobu
Bardzo smaczna pasta bobowa. Można ją zajadać samą , można z kawałkiem chleba, można jako dodatek do wędliny. Ponieważ rozgniatamy bób widelcem lub praską do ziemniaków, pasta nie jest zupełnie gładka, ma przyjemną lekko grudkowatą konsystencję. Inspiracją był przepis z tej strony.
składniki
ok 250 g ugotowanego, obranego bobu
1 duży ząbek czosnku
oliwa z oliwek
1 łyzka tartego parmezanu
garść listków mięty
sól, pieprz
sok z cytryny do doprawienia, trochę startej skórki cytrynowej
przygotowanie
Na patelni rozgrzać trochę oliwy, wrzucić bób, dodać starty czosnek, podgrzewać mieszając. Zdjąć z ognia, rozgnieść ciepły bób praską do ziemniaków, lub widelcem, niezbyt dokładnie, przyprawić solą, pieprzem, dodać parmezan, wymieszać z posiekanymi listkami mięty. Dolać więcej oliwy o ile pasta jest za sucha. Doprawić sokiem z cytryny i posypać otartą skórką cytrynową. Smacznego!
składniki
ok 250 g ugotowanego, obranego bobu
1 duży ząbek czosnku
oliwa z oliwek
1 łyzka tartego parmezanu
garść listków mięty
sól, pieprz
sok z cytryny do doprawienia, trochę startej skórki cytrynowej
przygotowanie
Na patelni rozgrzać trochę oliwy, wrzucić bób, dodać starty czosnek, podgrzewać mieszając. Zdjąć z ognia, rozgnieść ciepły bób praską do ziemniaków, lub widelcem, niezbyt dokładnie, przyprawić solą, pieprzem, dodać parmezan, wymieszać z posiekanymi listkami mięty. Dolać więcej oliwy o ile pasta jest za sucha. Doprawić sokiem z cytryny i posypać otartą skórką cytrynową. Smacznego!
Wczoraj przygotowałam podobną pastę i polecam ją wszystkim na śniadanko :) Podoba mi się twój pomysł z miętą z pewnością wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńMięta i bób to świetne połączenie! Polecam
UsuńBeatko, a co ta za chlebek ?
OdpowiedzUsuńA pastę robię :)
Lavas - pyszny
UsuńA przepis jest ?
UsuńBędzie "ladadzień" :)
UsuńOki, czekam :)
UsuńAgatko, dzięki za zdjęcie :)
OdpowiedzUsuń