Lody limonkowe z wiśniami
Domowe lody. Na razie ostrożnie eksperymentuję. Ponieważ bardzo lubimy lody kwaśne, dzisiaj postanowiłam zrobić lody limonkowe. Pomocny był przepis ze strony Moje Wypieki. Lody wyszły pyszne! Cały czas nie wiem dokładnie jak dużo masy mogę wlać do maszynki - instrukcja na ten temat milczy - robię to trochę na wyczucie. Jeżeli jednak masy zrobimy za dużo, można ją po prostu wlać do foremek lodowych ( takich z Ikea np) i po kłopocie. Nie będą takie jak ukręcone, ale też są bardzo smaczne.
p.s. Nie umiem jeszcze robić ładnych kulek :)
p.s. Nie umiem jeszcze robić ładnych kulek :)
ok 125 ml soku i skórka otarta z limonek ( 4 sztuki)
350 ml śmietany kremówki ( dałam 30%)
200 ml mleka
2 - 3 łyżki ksylitolu lub cukru (tyle ile lubimy, do smaku)
2 łyżki cytrynowego likieru lub wódki
ok 200g wiśni - pestki wyjęte, pokrojone na mniejsze kawałki
Przygotowanie
24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją
Limonki sparzyć, skórkę zetrzeć, wycisnąć sok. Skórkę z limonki wraz z cukrem rozdrobnić w blenderze - uwolni się mocno limonkowy aromat. Sok z limonek wymieszać ze śmietanką i mlekiem i skórką limonkową. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny – u mnie stał przez całą noc.
Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją naszej maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę, wlewamy do niej mieszankę lodową. Moje lody kręciłam 30 minut, po tym czasie należy przełożyć je do plastikowych pojemników, wymieszać z wiśniami i włożyć do zamrażarki. Wyjmujemy ok 30 minut przed jedzeniem, żeby trochę rozmarzły. Smacznego!
Czy te lody nie są za twarde zeby je nabrać?
OdpowiedzUsuńTrzeba je wyjąć ok 30 minut przed jedzeniem z zamrażarki. I wtedy nie są twarde tylko w sam raz. Lody do zamrażania wkładam do dwóch pojemników a nie do jednego. Robię po prostu porcje do zjedzenia "na raz" , nie ma problemu że coś zostaje.
UsuńMusiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuń