Kurczak w winie i ziołach z wolnowaru
Smaczny kurak zrobiony w wolnowarze. Dzięki temu aromatyczny i mało pracochłonny. Lubię wolnowar. Polecam!
składniki
składniki
4 kurze uda z pałkami
2 małe cebule, pokrojone w plastry
5- 6 ząbków czosnku
1 – 2 gałązki rozmarynu
Kilka gałązek oregano i tymianku
1 szklanka białego wina
¾ szklanki bulionu
¼ szklanki mąki
sól
pieprz
łyżka oliwy
przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.
Kurczaka umyć i osuszyć. Posolić i popieprzyć. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kurczaka
z obu stron, tak aby się ładnie zezłocił .
Do misy wolnowaru włożyć zioła, na nich ułożyć cebulkę i ząbki czosnku, ułożyć kurczaka. Na patelnię po
smażeniu wlać bulion, zagotować i zebrać wszystkie smaki po smażeniu. Przelać
do misy wolnowara. Mąkę wymieszać z winem, aby nie było grudek, dolać do
kurczaka. Wolnowar przykryć pokrywką, nastawić na program low i pozostawić na
10 godzin. Podawać np z ryżem lub kaszą. Smacznego!
Ewa. Na pewno zrobię, bo czas znów odkurzyć wolnowar. Już chyba ponad miesiąc nie był używany. A ten przepis mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńAleż pyszności! Bardzo lubię takie aromatyczne potrawy ;)
OdpowiedzUsuńczerrrwonaporzeczka.blogspot.com
Ewa. Zrobiłam. Wyśmienity. Dodałam wino z Samos-polecam, bardzo delikatne. Kurczak mięciutki i bardzo aromatyczny
OdpowiedzUsuńTo mnie bardzo cieszy :) A zdjęcie???
UsuńCzy mozna użyć ziół suszonych?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście! Pozdrawiam :)
Usuń