Klasyczna sałatka z pomidorów czyli Caprese
Klasyczny włoski sposób podania pomidorów. Sałatka najlepsza oczywiście latem - ważne są pomidory jakie do niej dajemy. Muszą być naprawdę bardzo pomidorowe. Moim zdaniem najlepsze są "bawole serca" , chyba jedne z ostatnich prawdziwych pomidorów na rynku. Taką sałatkę robię tylko wtedy, gdy są one dostępne. Z innymi pomidorami zdecydowanie mniej smakuje.
składniki
4 duże, dojrzałe pomidory
1 - 2 kulki mozzarelli, najlepiej bawolej
1/4 szklanki oliwy z oliwek, dodatkowo za skropienia
sól, pieprz
garść liści bazylii
przygotowanie
Pokroić pomidory na plastry grubości 0,6 - 1 cm i umieścić w misce. Polać oliwą i posolić. Pozostawić do marynowania na co najmniej 20 minut , najlepiej ok godziny - puszczą pyszny sok. Pomidory wyjąć z marynaty, powstały sok przelać np do małego słoiczka. Dodać pieprz i wstrząsnąć aby składniki dobrze się połączyły. Pokroić ser mozzarella na podobną grubość jak pomidory. Na półmisku ułożyć na przemian plastry pomidora i z plastry mozzarelli. Zalać oliwą ze słoika, posypać bazylią, polać jeszcze oliwą i podawać. Smacznego!
składniki
4 duże, dojrzałe pomidory
1 - 2 kulki mozzarelli, najlepiej bawolej
1/4 szklanki oliwy z oliwek, dodatkowo za skropienia
sól, pieprz
garść liści bazylii
przygotowanie
Pokroić pomidory na plastry grubości 0,6 - 1 cm i umieścić w misce. Polać oliwą i posolić. Pozostawić do marynowania na co najmniej 20 minut , najlepiej ok godziny - puszczą pyszny sok. Pomidory wyjąć z marynaty, powstały sok przelać np do małego słoiczka. Dodać pieprz i wstrząsnąć aby składniki dobrze się połączyły. Pokroić ser mozzarella na podobną grubość jak pomidory. Na półmisku ułożyć na przemian plastry pomidora i z plastry mozzarelli. Zalać oliwą ze słoika, posypać bazylią, polać jeszcze oliwą i podawać. Smacznego!
Klasyka, ona zawsze zwycięży :) Smacznie u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy
Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńMasz rację! Najlepsze sałatka latem, kiedy to pysznych pomidorów pod dostatkiem
OdpowiedzUsuń