Jarmuż z ciecierzycą
Jarmuż znowu pokazał się w sklepach i na rynku. Trzeba było taką okazję wykorzystać. Połączyłam to co lubię czyli jarmuż, cieciorkę i tosty. I mamy całkiem pożywne danie. Dla miłośników jarmużu.
Przepis znalazłam tutaj
składniki
cebula
1 mała czerwona cebula, cienko krojona ręcznie lub na mandolinie (im cieńsza, tym lepiej)
1 łyżeczka przyprawy sumak
1/2 łyżeczki nasion sezamu uprażone (opcjonalnie)
sól
warzywa
500 g jarmużu, umyte, sztywne łodygi odcięte, liście z grubsza rozdrobnione ręcznie
1 puszka ciecierzycy, z zalewą
2 łyżki ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 ząbki czosnku, startego na tarce1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki
Świeżo zmielony czarny pieprz
do podania
Chleb tostowy lub grzanki z ulubionego pieczywa
ewentualnie majonez
przygotowanie
Umieścić cebulę w średniej misce i zalać zimną wodą. Odstawić na 15 minut. Wypłukać kilka razy , a następnie dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Połączyć cebulę z sumakiem i sezamem. Doprawić do smaku solą. Odstawić.
Oliwę z oliwek rozgrzać w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać czosnek i płatki papryki, podgrzewać, stale mieszając, aż przyprawy zaczną pachnieć, około 30 sekund. Dodać liście jarmużu i mieszać aż pokryją się olejem. Smażyć, aż lekko zmiękną, około 1 minuty. Dodać ciecierzycę razem z zalewą. Gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta będzie całkiem miękka a sos nieco się zredukuje, około 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać na ciepło z tostami lub jako dodatek do dania obiadowego. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam