Jagniece mielone kotleciki czyli Köfte z grilla
Pyszne kotlety na grill, z mielonej jagnięciny. Ze Stambułu przyjechało z nami do kraju trochę różnych przypraw, między innymi przyprawa do köfte. A ponieważ sezon grillowy w pełni, mogliśmy ją wypróbować w grillowanych kotlecikach. Kotleciki wyszły świetne, następnym razem sprawdzę wersję wołową. Uprzedzając ewentualne pytania - dodanie sody powoduje, że mięso jest bardziej puszyste, nie jest twarde ( cytuję autorkę przepisu). Polecam!
Inspiracją był przepis ze strony Turcja od Kuchni.
składniki
600 g mięsa mielonego średnio tłustego wołowego (użyłam mielonej jagnięciny)
4 ząbki czosnku
1 łyżka tureckiej przyprawy do köfte (jeśli takiej przyprawy nie mamy, mieszamy po łyżeczce kminu rzymskiego, słodkiej papryki, mielonego ziela angielskiego i pół łyżeczki ostrej papryki))
sól
pieprz
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
mały pęczek natki pietruszki
przygotowanie
Cebulę, czosnek i natkę pietruszki dokładnie rozdrobnić w blenderze na jednolitą masę. Dodać do mięsa, przyprawić solą i pieprzem, dodać sodę, dokładnie wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Tuż przed grillowaniem uformować dowolnej wielkości mielone kotleciki - kofte. Kłaść na rozgrzany grill, najlepiej nie bezpośrednio nad żarem, tylko nieco z boku. Podawać np z tureckim chlebkiem - lavash, grillowanymi warzywami i dowolnym, ulubionym sosem. Smacznego!
Ewa. No i jeszcze bakłażan do kompletu....Uaaaa!!!! Po prostu rozpusta kulinarna.
OdpowiedzUsuńByły jeszcze pomidory i cukinie z grilla - nie było złe :)
Usuńświetny pomysł na grilla:)
OdpowiedzUsuńPyszny !
UsuńNa grilla ?? chyba na grill ? Kłania się odmiana rzeczowników przez przypadki.
Usuńżeby tak się teleportować obok tego grila
OdpowiedzUsuńCzy mozna usmazyc je na patalni?
OdpowiedzUsuńNa pewno! Smacznego!
Usuń