Gazpacho - chłodnik hiszpański
Moja wersja hiszpańskiego gazpacho. Pomidory muszą być dojrzałe i pachnące. Ilość czosnku zależy od naszych upodobań.
składniki
6 sporych dojrzałych pomidorów
3 papryki (2 czerwone i 1 żółta)
3 - 4 ząbki czosnku
1 spora cebula
8 ogórków gruntowych
parę łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz
ocet winny do smaku
przygotowanie
składniki
6 sporych dojrzałych pomidorów
3 papryki (2 czerwone i 1 żółta)
3 - 4 ząbki czosnku
1 spora cebula
8 ogórków gruntowych
parę łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz
ocet winny do smaku
przygotowanie
Warzywa umyć, ogórki obrać, papryki pozbawić pestek, pomidory sparzyć i obrać ze skóry
( nie zawsze to robię ). Wszystkie składniki wrzucić do blendera lub malaksera i zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem, i octem do smaku. Mocno schłodzić przed podaniem. Podawać przybrane warzywami pokrojonymi w drobną kostkę.
Uwagi. Zupę można rozrzedzić wodą , ale ja wolę wersję gęstą.
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńwłaśnie robię :)
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń