Chłodnik pomidorowy - ostry
Świetny, ostry, mocno pomidorowy chłodnik. Znakomity na upały. Można dorzucić parę kostek lodu i wtedy będzie super zimna zupa na super upał. Polecam!
1400 g pomidorów
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 ostra czerwona papryka
garść bazylii
garść kolendry + trochę do podania
sól
pieprz
oliwa z oliwek
przygotowanie
papryczkę włożyć do piekarnika z włączoną funkcją grill. Opiekać tak długo aż skórka się przypiecze i można będzie ją bez kłopotu zdjąć. Obrać papryczkę i wypestkować. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i dobrze zmiksować. Można zupę przetrzeć przez sito, jak kto lubi, nie jest to konieczne. Przed podaniem mocno schłodzić w lodówce. Podawać posypaną listkami kolendry i grzankami. Smacznego!
musi być smaczny:)
OdpowiedzUsuńJeżeli tylko lubisz ostrości - to bardzo!
Usuń