Zielone szparagi w cieście francuskim
17 czerwca
1
ciasto francuskie
,
przekąski i przystawki
,
ser camembert
,
szparagi
,
szparagi zielone
,
szynka
Oj ! To była bardzo smaczna przekąska. A że sezon szparagowy pomału zbliża się do końca, warto jeszcze przez chwilę nacieszyć się tym warzywem. Użyłam camembert'a, ale można użyć dowolnego, dobrze rozpuszczającego się sera. Również szynkę podsuszaną możemy z powodzeniem zastąpić inną smaczną szynką.
Podobny przepis znalazłam w książce "Pie" Angeli Boggiano.
składniki ( 6 porcji)
500 g szparagów zielonych
opakowanie ciasta francuskiego (ok 275 g)
100 g sera (użyłam camemberta)
pęczek szczypiorku, posiekanego
6 plastrów szynki (użyłam serrano)
25 g parmezanu, startego
łyżka oliwy
czarny pieprz
przygotowanie
Przygotować szparagi. Umyć, osuszyć, a zdrewniałe końce odłamać. Nie obierać. Podzielić na 6 porcji
Z ciasta wykroić 6 kwadratów. Na każdym ułożyć po kawałku sera, posypać szczypiorkiem i pieprzem, na to plaster szynki. Po przekątnej kwadratów ciasta, mniej więcej do połowy, ułożyć szparagi, końce z główkami zostawić poza ciastem. Następnie zawinąć dolny narożnik ciasta na szparagi, posmarować lekko brzegi ciasta wodą i nałożyć dwa pozostałe narożniki, lekko docisnąć - szparagi zostaną zamknięte w "kopercie". Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto i szparagi posmarować oliwą, posypać parmezanem i pieprzem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec 20 - 30 minut, aż ciasto ładnie spuchnie i się zezłoci, a szparagi będą miękkie. Podawać natychmiast. Smacznego!
To musi być przepyszne...
OdpowiedzUsuń