Zielona sałatka z groszkiem, fenkułem, ogórkami i szparagami
18 czerwca
2
fasolka szparagowa
,
fenkuł
,
groszek cukrowy
,
ogórki
,
sałatki i surówki
,
szparagi zielone
Bardzo, bardzo zielona sałatka, chrupiąca, i smaczna. Warto ją zrobić , bo sezon na szparagi dobiega końca!
składniki
500 g szparagów zielonych
250 g groszku cukrowego
4 - 5 ogórków zielonych gruntowych
150 g fasolki szparagowej
1 cebula
1/2 pęczka szczypiorku
sos
1/3 szklanki oliwy
sok z 1 cytryny
sól
pieprz
ew łyżeczka miodu
przygotowanie
Warzywa umyć, szparagom obłamać zdrewniałe końce, groszek cukrowy obrać z łyka i odciąć końcówki, ogórki obrać, obciąć końcówki fasolki szparagowej, cebulę pokroić w krążki. W głębokiej patelni zagotować wodę, wrzucić szparagi, gotować ok 1 - 1,5 minuty. Wyjąć. Do wody wrzucić groszek, gotować 3 minuty. Fasolkę ugotować osobno, do miękkości, w osolonej wodzie. Ogórki obrać i pokroić na 2 cm kawałki . Wymieszać składniki sosu - najwygodniej robić to w słoiku z zakrętką , wlewamy oliwę i ocet , dodajemy pozostałe przyprawy, zakręcamy i potrząsamy do wymieszania się składników.
Wszystkie składniki sałatki przestudzić i przełożyć do miski. Polać sosem i chłodzić w lodówce przed podaniem co najmniej 30 minut. Smacznego!
składniki
500 g szparagów zielonych
250 g groszku cukrowego
4 - 5 ogórków zielonych gruntowych
150 g fasolki szparagowej
1 cebula
1/2 pęczka szczypiorku
sos
1/3 szklanki oliwy
sok z 1 cytryny
sól
pieprz
ew łyżeczka miodu
przygotowanie
Warzywa umyć, szparagom obłamać zdrewniałe końce, groszek cukrowy obrać z łyka i odciąć końcówki, ogórki obrać, obciąć końcówki fasolki szparagowej, cebulę pokroić w krążki. W głębokiej patelni zagotować wodę, wrzucić szparagi, gotować ok 1 - 1,5 minuty. Wyjąć. Do wody wrzucić groszek, gotować 3 minuty. Fasolkę ugotować osobno, do miękkości, w osolonej wodzie. Ogórki obrać i pokroić na 2 cm kawałki . Wymieszać składniki sosu - najwygodniej robić to w słoiku z zakrętką , wlewamy oliwę i ocet , dodajemy pozostałe przyprawy, zakręcamy i potrząsamy do wymieszania się składników.
Wszystkie składniki sałatki przestudzić i przełożyć do miski. Polać sosem i chłodzić w lodówce przed podaniem co najmniej 30 minut. Smacznego!
Ewa.Aleś przyszalała na koniec sezonu szparagowego. Same szparagi!!! Rzutem na taśmę! Podoba mi się ta sałatka, ale , kurczę, groszku cukrowego nigdzie nie ma!!!!
OdpowiedzUsuńZ tym groszkiem to kłopot, był w Lidlu, bywa też gdzie indziej ale ceny ma kosmiczne - może trzeba posiać :)
Usuń