Wołowe szaszłyki ze skrawków stekowych
Bardzo dobry sposób na grillowaną wołowinę. Cieniutkie paski wołowiny, wcześniej zamarynowane, pieką się błyskawicznie. I są na prawdę smaczne. Następnym razem będziemy jednak grillować takie szaszłyki przy dziennym świetle - wymagają nadzoru, a nie jest on łatwy gdy jest wieczór. Polecam!
Przepis znalazłam na stronie Simply Recipes
składniki
marynata
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1/3 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki miodu
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżka octu z czerwonego wina
2 - 3 cm kawałek imbiru, w plasterkach
1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki chili
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
pozostałe składniki ok 500 g gotowych steków z antrykotu lub rostbefu,
Oliwa z oliwek do posmarowania grilla
Bambusowe lub drewniane patyczki szaszłykowe na grill
przygotowanie
Umieść wszystkie składniki marynaty w małej misce, mieszać do połączenia. Steki ułożyć na desce i pokroić w cienkie paski. Dołożyć steki do marynaty, dobrze wymieszać, i zostawić na min 30 minut - do 2 godzin. Bambusowe patyczki zamoczyć.
Rozpalić grill. Podczas gdy grill się rozpala, ponadziewać paski wołowiny na patyczki - pojedynczo.Umieść wszystkie składniki marynaty w małej misce, mieszać do połączenia. Steki ułożyć na desce i pokroić w cienkie paski. Dołożyć steki do marynaty, dobrze wymieszać, i zostawić na min 30 minut - do 2 godzin. Bambusowe patyczki zamoczyć.
Gdy wszystko jest gotowe do grillowania, posmarować kratki grilla z oliwą z oliwek (namoczyć papierowy ręcznik w oliwie z oliwek, i przy pomocy szczypiec naoliwić ruszt). Ułożyć szaszłyki na gorącym ruszcie grilla, prostopadle do kratki. Grillować 3 do 4 minut z każdej strony, aż będą ładnie podpieczone. Usunąć z grilla i odstawić na 2 -3 minuty przed podaniem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam