Tarta z kurkami i kozim serem
Rozpoczynam sezon kurkowy . Tarta jest smaczna i ciepła i zimna. Ciasto serowe polecam, bo naprawdę smaczne. Przepis na ciasto znalazłam w książce "Pie" Angeli Boggiano
składniki (forma 20 cm)
Kruche ciasto serowe
200 g pszennej mąki
szczypta soli
150 g masła
50 g twardego, żółtego sera np Cheddar'a lub parmezanu - startego
2 - 3 łyżki wody
nadzienie
200 g kurek
100 g koziego serka np rolady
1 jajo lub 2 małe
2 duże łyżki śmietany
sól, pieprz
pietruszka
przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta wrzucić do malaksera, wyrabiać do czasu , aż ciasto utworzy kulę. Wyjąć, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 15 minut. Przygotować kurki. Oczyścić na sucho pędzelkiem i szybko opłukać jeśli to konieczne. Osuszyć. Położyć na wyłożonej folią blasze, lekko posolić i popieprzyć polać oliwą - rękoma rozsmarować oliwę na całych kurkach, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C, na ok 6 - 7 minut. Kurki puszczą sok, po wyjęciu z piekarnika należy je odcedzić. Ciasto, po wyjęciu z lodówki, rozwałkować cienko na placek większy niż średnica formy na tartę, wyłożyć nim formę. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Surowe ciasto przykryć folią aluminiową lub wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta). Ciasto obciążyć fasolą lub grochem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 10 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 10 - 12 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.
Śmietanę wymieszać z jajkami, posolić i popieprzyć. Masę jajeczną wyłożyć na ciasto, ułożyć kurki, posypać serem podzielonym na mniejsze kawałki. Posypać pietruszką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st na 20 - 30 minut. Podawać letnie lub w temperaturze pokojowej. Smacznego!
Uwagi: Z tej porcji ciasta można zrobić nieco większą tartę. Zużyłam mniej więcej 2/3, z reszty możemy upiec ciasteczka.
składniki (forma 20 cm)
Kruche ciasto serowe
200 g pszennej mąki
szczypta soli
150 g masła
50 g twardego, żółtego sera np Cheddar'a lub parmezanu - startego
2 - 3 łyżki wody
nadzienie
200 g kurek
100 g koziego serka np rolady
1 jajo lub 2 małe
2 duże łyżki śmietany
sól, pieprz
pietruszka
przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta wrzucić do malaksera, wyrabiać do czasu , aż ciasto utworzy kulę. Wyjąć, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 15 minut. Przygotować kurki. Oczyścić na sucho pędzelkiem i szybko opłukać jeśli to konieczne. Osuszyć. Położyć na wyłożonej folią blasze, lekko posolić i popieprzyć polać oliwą - rękoma rozsmarować oliwę na całych kurkach, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C, na ok 6 - 7 minut. Kurki puszczą sok, po wyjęciu z piekarnika należy je odcedzić. Ciasto, po wyjęciu z lodówki, rozwałkować cienko na placek większy niż średnica formy na tartę, wyłożyć nim formę. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Surowe ciasto przykryć folią aluminiową lub wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta). Ciasto obciążyć fasolą lub grochem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 10 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 10 - 12 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.
Śmietanę wymieszać z jajkami, posolić i popieprzyć. Masę jajeczną wyłożyć na ciasto, ułożyć kurki, posypać serem podzielonym na mniejsze kawałki. Posypać pietruszką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st na 20 - 30 minut. Podawać letnie lub w temperaturze pokojowej. Smacznego!
Uwagi: Z tej porcji ciasta można zrobić nieco większą tartę. Zużyłam mniej więcej 2/3, z reszty możemy upiec ciasteczka.
Ewa. U mnie kozi ser nie przechodzi. Jaki ser mozna użyć? Zwykły żółty jest zbyt ciężki zbyt ciężki. Parmezan? Albo jakiś inny twardy, np Bursztyn? Jak uważasz?
OdpowiedzUsuńDaj mozzarellę, też dobra :)
UsuńAz sie glodna zrobilam na sam widok:)
OdpowiedzUsuńMiło mi to czytać :)
Usuń