Placek z truskawkami
Bardzo smaczny i prosty do zrobienia placek z truskawkami. Właściwie to truskawki zapieczone w cieście. Robi się bez kłopotu, może nie jest zbyt efektowny, trzeba go z foremki wydłubywać, ale jest pyszny! Ciasto wyjątkowo dobre dzięki dodaniu cytryny. Bardzo polecam!
Przepis z książki "Pie" Angeli Boggiano
składniki
kruche ciasto 300 g
200 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
100 g zimnego masła
1 jajko, roztrzepane
1 łyżeczka soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżki lodowatej wody.
nadzienie
600 g truskawek
25 g roztopionego masła
50 g brązowego cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
szczypta cynamonu
3 łyżki owocowego likieru (opcjonalnie)
przygotowanie
Przygotować kruche ciasto: wymieszać w misce mąkę z solą i cukrem, masło pokroić na mniejsze kawałki połowę dodać do mąki, rozcierać aż do otrzymania malutkich kawałków, dodać resztę masła, mieszać do połączenia. W środku masy zrobić wgłębienie , dodać jajko, sok z cytryny, mieszać za pomocą noża. Przełożyć z miski na lekko omączony blat i szybko zagnieść ciasto aż będzie gładkie. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki. Można też ciasto zagnieść w robocie.
Do miski wlać roztopione masło, wymieszać z cukrem, mąką, cynamonem, likierem. Dodać umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki i dobrze wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować ( wałkowałam pomiędzy papierem do pieczenia i folią spożywczą) na placek większy nieco niż forma na tartę - u mnie forma o średnicy ok 25 cm, przełożyć do formy pozostawiając zwisające brzegi. Nałożyć truskawki, brzegi ciasta zawinąć na owoce, pozostawiając środek otwarty. Piec w temperaturze 200 st. C przez 30 minut, aż ciasto się zrumieni a owoce się upieką. Podawać w temperaturze pokojowej lub ciepłe z lodami waniliowymi. Smacznego!
Uwagi: Ciasto piekło się u mnie dłużej niż 30 minut bo 45.Warto piec w ładnej ceramicznej formie, w której podamy placek na stół, nie da się niestety zgrabnie go kroić, z masy truskawkowej powstaje dużo pysznego soku.
Przepis z książki "Pie" Angeli Boggiano
kruche ciasto 300 g
200 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
100 g zimnego masła
1 jajko, roztrzepane
1 łyżeczka soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżki lodowatej wody.
nadzienie
600 g truskawek
25 g roztopionego masła
50 g brązowego cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
szczypta cynamonu
3 łyżki owocowego likieru (opcjonalnie)
przygotowanie
Przygotować kruche ciasto: wymieszać w misce mąkę z solą i cukrem, masło pokroić na mniejsze kawałki połowę dodać do mąki, rozcierać aż do otrzymania malutkich kawałków, dodać resztę masła, mieszać do połączenia. W środku masy zrobić wgłębienie , dodać jajko, sok z cytryny, mieszać za pomocą noża. Przełożyć z miski na lekko omączony blat i szybko zagnieść ciasto aż będzie gładkie. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki. Można też ciasto zagnieść w robocie.
Do miski wlać roztopione masło, wymieszać z cukrem, mąką, cynamonem, likierem. Dodać umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki i dobrze wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować ( wałkowałam pomiędzy papierem do pieczenia i folią spożywczą) na placek większy nieco niż forma na tartę - u mnie forma o średnicy ok 25 cm, przełożyć do formy pozostawiając zwisające brzegi. Nałożyć truskawki, brzegi ciasta zawinąć na owoce, pozostawiając środek otwarty. Piec w temperaturze 200 st. C przez 30 minut, aż ciasto się zrumieni a owoce się upieką. Podawać w temperaturze pokojowej lub ciepłe z lodami waniliowymi. Smacznego!
Uwagi: Ciasto piekło się u mnie dłużej niż 30 minut bo 45.Warto piec w ładnej ceramicznej formie, w której podamy placek na stół, nie da się niestety zgrabnie go kroić, z masy truskawkowej powstaje dużo pysznego soku.
Jak dobry, to dłubanie jest przyjemne. U mnie takie ciasto na nas dwoje to na jedno posiedzenie. Pysznie wygląda, aż mi się ślina wydzieliła i kapie na klawiaturę- ha, ha. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńMasz rację , dłubanie wcale nie przeszkadzało :) Pozdrawiam!
UsuńŚwietny ten placek, wygląda genialnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
i faktycznie był smaczny ! Dziękuję za zaproszenie, zajrzę :)
UsuńPIĘKNE ,ORYGINALNE CIACHO:) POLECAM MOJE BISZKOPTOWE Z MASĄ BUDYNIOWĄ I GALARETKĄ TRUSKAWKOWĄ:
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM
http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/ciasta%20i%20ciasteczka
Dzięki, a biszkoptowe musi być pycha!
Usuń