Placek z letnimi owocami
Bardzo letnia odmiana placka z truskawkami. Tym razem z mieszanką truskawek, malin i borówek. Dodałam też trochę kardamonu i mięty. Palce lizać. Ciasto podawałam w formie w której się piekło, z owoców powstało dużo pysznego soku. Jeść koniecznie z bitą śmietaną lub lodami, najlepiej ciepłe! Mniam
składniki
kruche ciasto 300 g
200 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
100 g zimnego masła
1 jajko, roztrzepane
1 łyżeczka soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżki lodowatej wody.
nadzienie
125 g malin
125 g borówek lub jagód
300 g truskawek
25 g roztopionego masła
50 g brązowego cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
mielony kardamon
parę listków posiekanej mięty
3 łyżki owocowego alkoholu (opcjonalnie)
drobno posiekane migdały do posypania
przygotowanie
przepis bierze udział w konkursie Mięta i pieprz od Joseph Joseph, czyli kulinarne smaki lata ze szczyptą designu w' Fabryka Form
składniki
kruche ciasto 300 g
200 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
100 g zimnego masła
1 jajko, roztrzepane
1 łyżeczka soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżki lodowatej wody.
nadzienie
125 g malin
125 g borówek lub jagód
300 g truskawek
25 g roztopionego masła
50 g brązowego cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
mielony kardamon
parę listków posiekanej mięty
3 łyżki owocowego alkoholu (opcjonalnie)
drobno posiekane migdały do posypania
przygotowanie
Przygotować kruche ciasto: wymieszać w misce mąkę z solą i cukrem, masło pokroić na mniejsze kawałki połowę dodać do mąki, rozcierać aż do otrzymania malutkich kawałków, dodać resztę masła, mieszać do połączenia. W środku masy zrobić wgłębienie , dodać jajko, sok z cytryny, mieszać za pomocą noża. Przełożyć z miski na lekko omączony blat i szybko zagnieść ciasto aż będzie gładkie. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki. Można też ciasto zagnieść w malakserze.
Do miski wlać roztopione masło, wymieszać z cukrem, mąką, kardamonem, miętą, ewentualnie z alkoholem. Dodać umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki i pozostałe owoce, dobrze wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek większy nieco niż forma na tartę - u mnie forma o średnicy ok 25 cm - przełożyć do formy pozostawiając zwisające brzegi. Nałożyć owoce, brzegi ciasta zawinąć na owoce, pozostawiając środek otwarty.Posypać migdałami. Piec w temperaturze 200 st. C przez 30 - 45 minut, aż ciasto się zrumieni a owoce się upieką. Podawać w temperaturze pokojowej lub ciepłe z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Smacznego!
przepis bierze udział w konkursie Mięta i pieprz od Joseph Joseph, czyli kulinarne smaki lata ze szczyptą designu w' Fabryka Form
Ewa.Ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńto prawda, zestaw owocowy pyszny!
UsuńBardzo fajne ciacho :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPycha! Ze wszystkim, co teraz najlepsze:)
OdpowiedzUsuńTrzeba korzystać z sezonu!
Usuńi smakuje też dobrze :)
OdpowiedzUsuń