Makaron zapiekany z łososiem
20 czerwca
0
cheddar
,
chili
,
kluski i makarony
,
łosoś wędzony
,
mozzarella
,
śmietana
,
z piekarnika
Bardzo dobre danie na zabiegane popołudnie. Nie wymaga dużo pracy, a efekt jest zupełnie niezły. Można użyć dowolnego makaronu, np tego który został nam z poprzedniego dnia. Polecam!
składniki (4 porcje)
składniki (4 porcje)
200 g makaronu np Farffale
150 g łososia wędzonego na ciepło
duża garść ziół - kolendry, natki pietruszki, bazylii
100 g startego chedara lub innego ulubionego sera startego na tarce o dużych oczkach
mozzarella w kulkach ok 10 kulek, lub jedna duża kula, podarta na mniejsze
150 ml śmietany 30%
płatki chili
płatki chili
pieprz, sól
przygotowanie
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją z opakowania, odcedzić i zahartować zimną wodą, odcedzić. Łososia podzielić na mniejsze kawałki. Naczynie do zapiekania posmarować masłem lub oliwą, wyłożyć połowę makaronu, posolić, popieprzyć, rozłożyć równomiernie kawałki łososia, posypać połową ziół, solą i pieprzem, przykryć pozostałym makaronem. W misce wymieszać starty ser ze śmietaną, mieszanką równomiernie polać makaron. Posypać resztą ziół, kulkami mozzarelli i płatkami chili. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C, zapiekać ok 30 minut, aż wierzch się przyrumieni a całość będzie gorąca. Posypać resztą pietruszki i podawać. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam