Gołąbki z młodej kapusty z jagnięciną i kaszą bulgur
15 czerwca
6
baranina
,
Kasza bulgur
,
mięso
,
mięso mielone
,
młoda kapusta
,
pietruszka
,
z piekarnika
Przepyszne gołąbki z jagnięciną i kaszą bulgur. Jeżeli do tej pory nie gotowaliście tej kaszy, to najwyższa pora spróbować. Jest znakomita, idealnie sprawdziła się w gołąbkach.
składniki
składniki
Porcja na 20 gołąbków
2 średnie główki młodej kapusty (Możemy kupić 3 mniejsze, większe liście zużyć do gołąbków, z reszty zrobić surówkę lub ugotować )
400 g zmielonej jagnięciny
220 g kaszy bulgurl,
1 średnia cebula
220 g kaszy bulgurl,
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 - 2 łyżeczki mięty
do polania
do polania
450 ml bulionu (użyłam baraniego, ale może być wołowy)
puszka krojonych pomidorów
płatki chili lub pasta paprykowa
sól, pieprz.
sól, pieprz.
przygotowanie
Przygotować kaszę. Bulgur opłukać, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, posolić przykryć i odstawić na 30 minut aby kasza zmiękła. Po kilku minutach sprawdzić czy nie trzeba dolać wrzątku - jeżeli woda została wchłonięta dolać gorącej, już bez solenia, przemieszać i przkryć. Cebulę i czosnek obrać zmiksować w blenderze bardzo drobno.
Kiedy kasza jest już gotowa szykujemy farsz: połączyć baraninę z na wpół miękkim bulgurem, dodać cebulę z czosnkiem, pietruszkę, miętę, paprykę, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać.
Kapustę opłukać, obrać z wierzchnich liści, liście umyć i zachować. Z główki oddzielamy maksymalnie dużo liści, a główkę z której już nic nie możemy oderwać należy zalać wrzątkiem, gotować 3-4 min, odcedzić. Z tak sparzonej główki zdjąć kolejno pozostałe liście. Liście, które oddzieliliśmy wcześniej, sparzyć aby zmiękły. Jeżeli jest to konieczne, przycinąć wzdłuż gruby nerw liściowy. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Wymieszać w garnku bulion z pomidorami, doprawić pieprzem, solą i chili ( wg smaku). Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym bulionem z pomidorami, przykryć.
.
Świetne połączenie! Wyglądają mega apetycznie ... !
OdpowiedzUsuńjagnię zawsze pyszne, a bulgur sprawdził się świetnie!
UsuńJak ja dawno gołąbków nie jadłam! Wciągnęłabym ze trzy:)))
OdpowiedzUsuńNie robię zbyt często - oddzielanie liści kapusty nie jest fajne ! A też lubię :)
UsuńBardzo, bardzo lubimy! :)
OdpowiedzUsuńOj, ja też! Gdyby jeszcze ktoś zrobił!
Usuń