Flammkuchen z botwinką
Bardzo polubiłam ciasto z tego przepisu. Kiedy nie mam czasu na ciasto drożdżowe do pizzy, robię właśnie placki na takim cieście. Tym razem pyszna wersja z botwinką i fetą. Miałam same liście botwinki z łodyżkami, buraczki wcześniej zakisiłam. Myślę że jeżeli mamy też buraczki, spokojnie możemy je podpiec razem z liśćmi i dodać do farszu.
składniki (na 3 placki)
ciasto z tego przepisu
liście wraz z łodyżkami z pęczka botwinki
1 młoda cebula
pęczek młodej cebulki ze szczypiorem
6 łyżek jogurtu greckiego + 3 łyżki na wierzch
200 g fety
papryka w płatkach
przygotowanie
Botwinkę umyć, osuszyć, łodyżki pokroić na drobne kawałki, liście pokroić w spore paski. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać lekko solą, płatkami chili, polać oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok 15 minut, aż liście lekko się podpieką. Cebulkę i szczypior pokroić w krążki, cebulę w cienkie pół krążki.
składniki (na 3 placki)
ciasto z tego przepisu
liście wraz z łodyżkami z pęczka botwinki
1 młoda cebula
pęczek młodej cebulki ze szczypiorem
6 łyżek jogurtu greckiego + 3 łyżki na wierzch
200 g fety
papryka w płatkach
przygotowanie
Botwinkę umyć, osuszyć, łodyżki pokroić na drobne kawałki, liście pokroić w spore paski. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać lekko solą, płatkami chili, polać oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok 15 minut, aż liście lekko się podpieką. Cebulkę i szczypior pokroić w krążki, cebulę w cienkie pół krążki.
Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować trzy cienkie placki. Ułożyć je na papierze do pieczenia. Każdy placek posmarować 2 - 3 - ma łyżkami jogurtu. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie delikatnie posolić, posypać płatkami chili
Na śmietanie rozłożyć podpieczoną botwinkę, szczypior i pokrojoną cebulę, posypać pokruszoną fetą. Można dać na wierzch łyżkę jogurtu.
Piekarnik nagrzać do 250st. C, gdy pieczemy na blaszce, lub do najwyższej temperatury, gdy będziemy piec na kamieniu. Jeżeli używamy kamienia do pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut przed rozpoczęciem pieczenia. Razem z papierem zsunąć tartę na blachę lub kamień w gorącym piekarniku. Piec pojedynczy placek na blaszce 12 minut, na kamieniu 7 minut.
Smacznego!
Ewa.Podpłomyki z zieleniną. Czy moze byc coś prostszego? I tańszego?
OdpowiedzUsuńDodaj i lepszego :)
UsuńAle trafiłaś z tym przepisem. Właśnie miałem wyrzucić liście z łodygami od buraków, a tak to się zje.
OdpowiedzUsuńA feta z tektury, czy jakaś specjalna?
Feta taka bardziej feta niż fetopodobna, może być też taki bałkański, byle nie to coś co się prawie smaruje i nie pomnę jak nazywa
UsuńTrochę przepiekłem buraki. Z liści zrobił się susz. Żeby nie zdmuchnęło go z placka, do fety dodałem tartej mozzarelli.
OdpowiedzUsuńSmaczne i ciekawe danie.Dziękuję.
P.S. A co zrobić z obierkami od buraków?
Przecież miałeś tylko liście!
Usuń