Dynia faszerowana z boczkiem
Kolejny przepis na faszerowaną, pieczoną dynię . Była dynia z orzechami i serem pleśniowym (przepis tutaj ) teraz dynia z boczkiem i cheddarem. Ponieważ nie do końca lubię sery pleśniowe w wersji ciepłej, ten przepis zdecydowanie bardziej przypadł mi do gustu. Dynia bardzo smaczna, moim zdaniem porcja dla 3 - 4 osób.
składniki
1 niewielka piżmowa dynia
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżki masła
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
do nadziania
80 - 100g boczku wędzonego (pokrojony w drobną kostkę )
1 cebula ( pokrojona w kostkę )
100 g sera cheddar startego na dużych oczkach (1/3 odłożyć do posypania)
1 łyżka dowolnych ziół - posiekanej natki pietruszki, kolendry, szczypiorku
płatki chili (do smaku, dałam 1 łyżeczkę )
Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz ( dużo)
przygotowanie
Dynię umyć. Przekroić na pół wzdłuż i wyjąć łyżką nasiona i włókna . Umieścić w naczyniu do pieczenia, do każdego otworu który powstał po wyjęciu pestek i włókien, włożyć posiekany czosnek i łyżkę masła, a następnie skropić dynię oliwą posypać solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190st. C i piec ok 1 godziny, aż miąższ dyni będzie miękki.
Wyjąć dynię z piekarnika i przy pomocy łyżki wyskrobać do miski upieczony miąższ, razem z maślanym sokiem i czosnkiem, pozostawiając przy skórce warstwę ok 1 cm grubości. Na patelni podsmażyć cebulę, tak aby zmiękła, dodać boczek i smażyć jeszcze przez chwilę, aż boczek zrobi się chrupiący. Kiedy miąższ lekko przestygnie, rozgnieść go widelcem, dodać cebulę z boczkiem, ser, zioła, chili wymieszać delikatnie, doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Napełnić farszem połówki dyni, wierzch posypać resztką sera, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 15 - 20 minut. Podawać gorące. Smacznego!
składniki
1 niewielka piżmowa dynia
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżki masła
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
do nadziania
80 - 100g boczku wędzonego (pokrojony w drobną kostkę )
1 cebula ( pokrojona w kostkę )
100 g sera cheddar startego na dużych oczkach (1/3 odłożyć do posypania)
1 łyżka dowolnych ziół - posiekanej natki pietruszki, kolendry, szczypiorku
płatki chili (do smaku, dałam 1 łyżeczkę )
Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz ( dużo)
przygotowanie
Dynię umyć. Przekroić na pół wzdłuż i wyjąć łyżką nasiona i włókna . Umieścić w naczyniu do pieczenia, do każdego otworu który powstał po wyjęciu pestek i włókien, włożyć posiekany czosnek i łyżkę masła, a następnie skropić dynię oliwą posypać solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190st. C i piec ok 1 godziny, aż miąższ dyni będzie miękki.
Wyjąć dynię z piekarnika i przy pomocy łyżki wyskrobać do miski upieczony miąższ, razem z maślanym sokiem i czosnkiem, pozostawiając przy skórce warstwę ok 1 cm grubości. Na patelni podsmażyć cebulę, tak aby zmiękła, dodać boczek i smażyć jeszcze przez chwilę, aż boczek zrobi się chrupiący. Kiedy miąższ lekko przestygnie, rozgnieść go widelcem, dodać cebulę z boczkiem, ser, zioła, chili wymieszać delikatnie, doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Napełnić farszem połówki dyni, wierzch posypać resztką sera, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 15 - 20 minut. Podawać gorące. Smacznego!
O matko! Jakie to wyszło dobre!
OdpowiedzUsuńNaprawdę się nie spodziewałam że dynie mogą być takie pyszne!
Pozostaje mi tylko napisać, że się bardzo cieszę :)
Usuń