Dynia faszerowana z boczkiem

Kolejny przepis na faszerowaną, pieczoną dynię . Była dynia z orzechami i serem pleśniowym (przepis tutaj ) teraz dynia z boczkiem i cheddarem. Ponieważ nie do końca lubię sery pleśniowe w wersji ciepłej, ten przepis zdecydowanie bardziej przypadł mi do gustu. Dynia bardzo smaczna, moim zdaniem porcja dla 3 - 4 osób.




składniki
1 niewielka piżmowa dynia 
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżki masła 
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
do nadziania
80 - 100g boczku wędzonego (pokrojony w drobną kostkę )

1 cebula ( pokrojona w kostkę )
100 g sera cheddar startego na dużych oczkach (1/3 odłożyć do posypania)
1 łyżka dowolnych ziół - posiekanej natki pietruszki, kolendry, szczypiorku
płatki chili (do smaku, dałam 1 łyżeczkę )
Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz ( dużo)

przygotowanie
Dynię umyć. Przekroić na pół wzdłuż i wyjąć łyżką  nasiona i włókna . Umieścić w naczyniu do pieczenia,  do każdego otworu który powstał po wyjęciu pestek i włókien, włożyć  posiekany czosnek i łyżkę masła, a następnie skropić dynię  oliwą posypać solą i pieprzem.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190st. C i piec ok 1 godziny, aż miąższ dyni będzie miękki.

Wyjąć dynię z piekarnika i przy pomocy łyżki wyskrobać do miski upieczony miąższ, razem z maślanym sokiem  i czosnkiem, pozostawiając przy skórce warstwę  ok 1 cm grubości. Na patelni podsmażyć  cebulę, tak aby zmiękła, dodać boczek i smażyć jeszcze przez chwilę, aż boczek zrobi się chrupiący.  Kiedy miąższ lekko przestygnie, rozgnieść go widelcem, dodać cebulę z boczkiem,  ser, zioła, chili wymieszać delikatnie, doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Napełnić farszem połówki dyni, wierzch posypać  resztką sera, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 15  - 20 minut. Podawać gorące. Smacznego!







2 komentarze:

  1. O matko! Jakie to wyszło dobre!
    Naprawdę się nie spodziewałam że dynie mogą być takie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozostaje mi tylko napisać, że się bardzo cieszę :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary