Ciecierzyca z jagnięciną - mięso - etli nohut
Jagnięcina, ciecierzyca, pomidory - pyszne połączenie. To dlatego wspomnienia Stambułu są takie przyjemne. Gotujcie tureckie dania - są naprawdę znakomite! Wiadomo, że bez tureckich składników, bez dobrej znajomości tureckiej kuchni te dania nie będą takie jakie być powinny, ale i tak warto - są bardzo smaczne!
Przepis z książeczki dla turystów :)
składniki
2 szklanki suchej ciecierzycy
300 g jagnięciny
4 łyżki masła
2 spore cebule
2 duże , dojrzałe pomidory
2 łyżki pasty pomidorowej lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego np "Pudliszki"
1 zielona lub 1 czerwona papryka
suszone chili
łyżka ostrej tureckiej pasty paprykowej (opcjonalnie)
sól
pieprz
+ ok 2 szklanek bulionu lub wody do podlania
Przygotowanie
Przepis dodaję do akcji Pudliszki - Pomidorowe inspiracje
Przepis z książeczki dla turystów :)
składniki
2 szklanki suchej ciecierzycy
300 g jagnięciny
4 łyżki masła
2 spore cebule
2 duże , dojrzałe pomidory
2 łyżki pasty pomidorowej lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego np "Pudliszki"
1 zielona lub 1 czerwona papryka
suszone chili
łyżka ostrej tureckiej pasty paprykowej (opcjonalnie)
sól
pieprz
+ ok 2 szklanek bulionu lub wody do podlania
Przygotowanie
Ciecierzycę namoczyć w osolonej wodzie (8 - 10 godzin), najlepiej na noc. Po tym czasie wodę odlać i ponownie zlać cieciorkę wodą, tym razem wrzącą. Gotować na średnim ogniu przez ok 30 minut, aż ciecierzyca będzie prawie ugotowana. Odcedzić, odstawić na bok.
Jagnięcinę umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę (1,5 cm x 1,5 cm) Cebulę pokroić w drobną kostkę, pomidory sparzyć , obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki, papryki wypestkować , pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło i zrumienić na nim cebulę. Dodać mięso, przesmażać mieszając aż soki odparują. Dorzucić chili i pastę lub koncentrat pomidorowy i pastę paprykową, rozprowadzić równomiernie, chwilę jeszcze smażyć a następnie dodać pomidory, paprykę, 2 łyżeczki soli, dodać trochę bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 45 minut. W razie potrzeby podlać bulionem. Po tym czasie dorzucić do garnka ciecierzycę i jeżeli trzeba ponownie podlać nieco wodą lub bulionem. Przykryć i gotować do czasu, aż ciecierzyca będzie miękka. Przed podaniem posypać pietruszką i płatkami chili. Podawać z ryżem. Smacznego!
Przepis dodaję do akcji Pudliszki - Pomidorowe inspiracje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam