Zupa z zielonych szparagów
20 maja
2
jajka
,
Jamie Oliver
,
pory
,
seler naciowy
,
szparagi
,
szparagi zielone
,
ziemniaki
,
zupy
Bardzo lubię przepisy Jamiego Olivera. Dania na ogół nie są skomplikowane, ale zastosowane dodatki sprawiają, że są smaczne i wyróżniają się na tle podobnych dań. W tej zupie dodatek jajka w koszulce - to jest właśnie to! Prosta zupa szparagowa, jedwabiście gładka i całkiem pożywna. Jajko w koszulce położone na grzance, wylewające się żółtko - to bardzo smakowite połączenie!
Oryginalny przepis tutaj
składniki ( 4 porcje)
500 g zielonych szparagów, zdrewniałe końce usunięte
oliwa z oliwek
2 średnie białe cebule, obrane i posiekane
2 łodygi selera naciowego, przycięte, obrane z włókien, pokrojone na mniejsze kawałki
1 por, biała część , pokrojony w plastry
1000 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego ( użyłam rosołu z kurczaka)
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
4 małe jajka
4 kromki ciabatty
kawałek masła
oliwa z oliwek do podania
przygotowanie
Przygotować szparagi. Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć lub odłamać. Zielonych szparagów nie obieramy. Pokroić łodygi szparagów na mniejsze kawałki, zostawiając całe główki. Główki odłożyć na bok.
W dużym, głębokim rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, por i seler, podsmażać na małym ogniu przez około 10 minut, aż będą miękkie ale nie zrumienione. Dodać pokrojone łodygi szparagów i bulion, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Zdjąć z ognia i przetrzeć zupę, przy pomocy blendera, na gładkie pure. Doprawić, próbując, solą i pieprzem. Umieścić z powrotem zupę na gazie, dodać główki szparagów, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut, aż główki lekko zmiękną. Kromki ciabatty opiec w tosterze. Podajemy z samymi grzankami lub z jajkiem w koszulce na grzance.
Jeżeli podajemy zupę z jajkiem, należy tuż przed podaniem, zagotować osoloną wodę, w szerokim rondlu (8 do 10 cm wody) . Zmniejszyć ogień, by woda nie gotowała się zbyt intensywnie. Dodać ocet, wymieszać. Jajka wbijać do małej, płytkiej miseczki uważając, by żółtko się nie rozlało. Zamieszać wodę, by powstał mały wir. Po kolei wlewać jajka do wrzątku, w środek wiru. Gotować przez 3 minuty, jeśli chcemy, by żółtko było słabo ścięte lub dłużej, jeśli żółtko ma być bardziej ścięte. Wyjąć jajka z wrzątku za pomocą łyżki cedzakowej, ułożyć na talerzu ,dodać do nich nieco masła. Nalać zupę do talerzy, w każdym umieścić grzankę, a na niej jajko. Lekko naciąć, aby żółtko mogło wypłynąć.Skropić oliwą z oliwek. Smacznego!
Zupa wyśmienita! Pierwszy raz zrobiłam zupę ze szparagów i na prawdę, wyszła rewelacyjnie. Mąż był zachwycony. Co prawda zrobiłam bez jajka, ale był groszek ptysiowy i odrobina mięty dla smaku i wystroju. Przepis świetny, godny polecenia!!!! Pozdrawiam Ania ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Jamie Oliver jest na ogół niezawodny :) Warto też z robić z jajkiem bo i smaczne i oczy kolorami cieszy.Pozdrawiam!
Usuń