Zupa z białych szparagów
Zupa z białych szparagów jest moim zdaniem znacznie bardziej aromatyczna i wyrazista niż zupa ze szparagów zielonych. Nie jest może tak ładna, właściwie ładną nazwać jej wcale nie można, ale jest bardzo smaczna. Robię ją od lat, czasem podaję z małymi grzankami, czasem tylko posypaną pietruszką. Niektórzy, dla wzmocnienia smaku najpierw gotują wywar na odciętych końcówkach i obranej skórce. Kiedyś też tak robiłam, ale ponieważ zdarzało się, że wywar był gorzkawy, przestałam. Jeżeli chodzi o goryczkę samych szparagów, to w komentarzach na FB Danusia poradziła, aby po obraniu ze skórki szparagi wrzucić do zimnej wody, zagotować, odlać i powtórnie zalać gorącą wodą. W ten sposób przygotowqne szparagi nie powinny być gorzkie. Być może ten sposób sprawdza się w przypadku skórek. Tak czy inaczej, szparagi gotujcie, bo sezon na nie krótki.
składniki
2 pęczki (po 500 g każdy) białych szparagów
1 cebula
1200 ml bulionu
kilka łyżek białego, wytrawnego wina (opcjonalnie)
śmietanka do doprawienia - użyłam 22%, może być 30%
łyżka masła
sól
pieprz
pietruszka do podania
przygotowanie
Szparagi umyć, uciąć zdrewniałe końcówki i obrać ( patrz tutaj). Główki odciąć i odłożyć na bok, resztę pokroić na mniejsze kawałki.
W garnku z grubym dnem podsmażyć na maśle cebulę aż będzie miękka. Dodać kawałki szparagów (bez główek) i dusić przez 5 minut. Dodać bulion i gotować na małym ogniu , pod przykryciem, przez około 30 minut, aż szparagi będą bardzo miękkie.
Przetrzeć zupę na puree przy pomocy blendera.
Ponownie doprowadzić do wrzenia i dodać odłożone główki szparagowe. Gotować ok 5 minut, lub do czasu, aż widelec łatwo wbija się w główkę . Zmniejszyć ogień i dodać śmietanę. Wyłączyć gaz i nie gotować już zupy.
Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można też dodać kilka łyżek białego wina. Udekorować natką pietruszki. Smacznego!
składniki
2 pęczki (po 500 g każdy) białych szparagów
1 cebula
1200 ml bulionu
kilka łyżek białego, wytrawnego wina (opcjonalnie)
śmietanka do doprawienia - użyłam 22%, może być 30%
łyżka masła
sól
pieprz
pietruszka do podania
przygotowanie
Szparagi umyć, uciąć zdrewniałe końcówki i obrać ( patrz tutaj). Główki odciąć i odłożyć na bok, resztę pokroić na mniejsze kawałki.
W garnku z grubym dnem podsmażyć na maśle cebulę aż będzie miękka. Dodać kawałki szparagów (bez główek) i dusić przez 5 minut. Dodać bulion i gotować na małym ogniu , pod przykryciem, przez około 30 minut, aż szparagi będą bardzo miękkie.
Przetrzeć zupę na puree przy pomocy blendera.
Ponownie doprowadzić do wrzenia i dodać odłożone główki szparagowe. Gotować ok 5 minut, lub do czasu, aż widelec łatwo wbija się w główkę . Zmniejszyć ogień i dodać śmietanę. Wyłączyć gaz i nie gotować już zupy.
Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można też dodać kilka łyżek białego wina. Udekorować natką pietruszki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam