Zupa z awokado i ogórków
Bardzo smaczna, orzeźwiająca zupa. można podać ją jako przystawkę, można zjeść na lunch z bagietką. Idealna na upalne dni. Nie tylko dobra ale i efektowna. Całkiem sycącą, co zawdzięcza użyciu awokado. Nie sądziłam, że wyjdzie taki smaczny chłodnik Kolejny udany przepis z książki Gordona Ramsay'a "Dania w pięć minut"
składniki dla 4 osób
800 g ogórków
sok z 1 cytryny
2 dojrzałe awokado
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka sosu worcester
sól morska i pieprz do smaku
1/2 czerwonej cebuli - drobno posiekanej
1 pomidor śliwkowy, bez nasion, pokrojony w kostkę
1 łyżka oliwy + trochę do skropienia
3 - 4 listki bazylii , drobno porwane
przygotowanie
ogórki obrać, przeciąć wzdłuż na ćwiartki i usunąć nasiona, jedną ćwiartkę pokroić w drobną kostkę i odłożyć do dekoracji. Pozostałe pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera razem z połową soku z cytryny. Z awokado usunąć pestkę i skórę, połówkę posiekać do dekoracji , resztę dodać do blendera. Zmiksować awokado z ogórkiem, jogurtem, sosem worcester. Doprawić solą, pieprzem, resztą soku z cytryny, chłodzić do chwili podania. Przygotować warzywa do dekoracji. Połączyć pokrojone w kostkę ogórki, awokado, cebulę i pomidor. Wymieszać z oliwą i bazylią.
Zupę po wyjęciu z lodówki przed podaniem jeszcze raz spróbować i jeżeli trzeba doprawić, dodać nieco zimnej wody, jeżeli jest za gęsta. Przelać do czterech schłodzonych miseczek, wyłożyć na środek przygotowana mieszankę z ogórków, awokado, cebuli i pomidora. polać zupę oliwą i posypać pieprzem. Smacznego!
składniki dla 4 osób
800 g ogórków
sok z 1 cytryny
2 dojrzałe awokado
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka sosu worcester
sól morska i pieprz do smaku
1/2 czerwonej cebuli - drobno posiekanej
1 pomidor śliwkowy, bez nasion, pokrojony w kostkę
1 łyżka oliwy + trochę do skropienia
3 - 4 listki bazylii , drobno porwane
przygotowanie
ogórki obrać, przeciąć wzdłuż na ćwiartki i usunąć nasiona, jedną ćwiartkę pokroić w drobną kostkę i odłożyć do dekoracji. Pozostałe pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera razem z połową soku z cytryny. Z awokado usunąć pestkę i skórę, połówkę posiekać do dekoracji , resztę dodać do blendera. Zmiksować awokado z ogórkiem, jogurtem, sosem worcester. Doprawić solą, pieprzem, resztą soku z cytryny, chłodzić do chwili podania. Przygotować warzywa do dekoracji. Połączyć pokrojone w kostkę ogórki, awokado, cebulę i pomidor. Wymieszać z oliwą i bazylią.
Zupę po wyjęciu z lodówki przed podaniem jeszcze raz spróbować i jeżeli trzeba doprawić, dodać nieco zimnej wody, jeżeli jest za gęsta. Przelać do czterech schłodzonych miseczek, wyłożyć na środek przygotowana mieszankę z ogórków, awokado, cebuli i pomidora. polać zupę oliwą i posypać pieprzem. Smacznego!
Nie znoszę chłodnika znanego nam wszystkim, ale ten mi się podoba i na pewno go zrobię. A jak zrobię, to napiszę czy dobry. Ewa
OdpowiedzUsuńA ja chłodnik z botwinką lubię bardzo:) Mam nadzieję , że ten Ci będzie smakował!
OdpowiedzUsuń