Zielone szparagi z chili i szalotką
Błyskawiczne danie z zielonych szparagów. Szalotka z solą to znakomity dodatek. I jeszcze chili i oliwa. Mniam!
przepis oryginalny tutaj
składniki
500g zielonych szparagów
1 mała szalotka
1 suszone czerwone chili lub 1/2 łyżeczki płatków chili (ile kto lubi)
1 cytryna
Przygotować szparagi. Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć. Można też końce odłamać, co jest chyba najlepszą metodą, gdyż szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część. Zielonych szparagów nie obieramy! Następnie cieniutko pokroić szalotkę, połączyć ją z dużą szczyptą soli. Wymieszać - rozetrzeć - palcami, i odstawić.
Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Dodać łyżkę oliwy z oliwek, a następnie wrzucić na patelnię szparagi. Doprawić solą i smażyć , aż będą ugotowane ale nadal chrupiące, 3 do 5 minut.
Ułożyć szparagi na talerzu. Zmiażdżyć suszone chili na drobne kawałki, a następnie wymieszać z szalotką i posypać tą mieszaniną szparagi. Lekko posolić, można polać oliwą, podawać z ćwiartkami cytryny. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam