Warzywa długo duszone czyli prawie Briami - w wolnowarze
Briami to grecka potrawa z warzyw i sera, ułożonych warstwami w naczyniu i długo pieczonych. Wydawało mi się,że to idealne danie do zrobienia w wolnowarze. Piekłam dłużej niż podano w przepisie. Warzywa wyszły smaczne, jednak następnym razem pozmieniam kolejność warstw. Wymagają też, moim zdaniem, większego doprawienia w trakcie układania. Danie niestety mało fotogeniczne. Briami jest zazwyczaj podawane w temperaturze pokojowej , ale można również podać ciepłe, prosto z wolnowaru . Jeżeli nie zjemy całości, można na drugi dzień wykorzystać resztki jako sos do makaronu. Mimo kilku uwag - polecam!
oryginalny przepis tutaj
składniki
3 duże ziemniaki obrane lub nie, pokrojone w cienkie plasterki
2 średnie czerwone cebule - pokrojone w cienkie plasterki -podzielić na 3 części (można dać więcej)
4 średnie dojrzałe pomidory, pokrojone w plastry lub 1 puszka pomidorów ( podzielić na trzy części)
1 szklanka startego sera typu parmezan lub Parmigiano Reggiano ( podzielić na 2 części)
3 średnie cukinie - pokrojone w kostkę ok 1,5 cm
2 małe bakłażany - pokroić w kostkę ok 1,5 cm
1/4 szklanki bulionu - kurzy lub warzywny
1/4 szklanki drobno posiekanych świeżych liści pietruszki + liście - do dekoracji
Oliwa do polewania:
1/2 szklanki ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
6 ząbków czosnku -drobno posiekane
2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano, lub 1 łyżeczka suchego
1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
1 i 1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
duży pęczek świeżych liści bazylii - cienkie plasterki
przygotowanie
Nagrzać misę wolnowaru zgodnie z instrukcją obsługi.
Skropić wnętrze oliwą ( najlepiej spryskiwaczem, lub posmarować pędzelkiem )
W średniej misce wymieszać oliwę z oliwek, czosnek, płatki papryki, sól, pieprz, bazylię i oregano.
Tą mieszanką lekko posmarować spód misy, ułożyć warstwę z ziemniaków.
Na ziemniakach ułożyć ok 1/3 krążków cebuli , na to 1/3 pomidorów, posypać połową sera.
Ułożyć kawałki cukinii i skropić częścią oleju.
Na warstwie cukinii ułożyć kolejną część (1/3) cebuli a na niej 1/3 pomidorów. Skropić olejem, na to warstwa z bakłażanów, ostatnia warstwa cebuli, pomidorów i posypać pozostałym serem. Wlać resztę oleju i bulion.
Poszczególne warstwy lekko solić i pieprzyć
Przykryć i gotować przez 5 godzin na programie high , lub 8-10 godzin na programie low
Poszczególne warstwy lekko solić i pieprzyć
Przykryć i gotować przez 5 godzin na programie high , lub 8-10 godzin na programie low
Odkryć wolnowar , posypać wierzch dania pietruszką , i pozwolić potrawie odpoczywać 20 minut przed podaniem. Smacznego!
Uwagi: Przede wszystkim następnym razem nieco zmieniłabym kolejność warstw. Bakłażany powinny znaleźć się na spodzie (zamiast cukinii) a cukinię dałabym w miejscu bakłażanów. Dzięki temu bakłażany od początku byłyby przykryte, a to wydaje mi się dla nich lepsze. Dałabym więcej sera. Moim zdaniem sama oliwa z przyprawami to trochę mało, tak więc warto poszczególne warstwy doprawiać ,albo warzywa przed włożeniem do wolnowaru wymieszać w oliwie i przyprawach - i to wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem.
Skusiłam się na te warzywa, ale wyszły średnio. Chyba jutro zapieke je pod beszamelem, bo wygląda mi, że w tej postaci będą lepsze. Ewa
OdpowiedzUsuńten przepis, tak jak pisałam zdecydowanie za mało ma przypraw, tak więc zgadzam się - ja doprawiałam już na talerzu i były niezłe. A z beszamelem dobry pomysł :)
UsuńEwa. Ja je przyprawiłam na ostro, nawet ciut za ostro, dlatego mi przyszedł do głowy beszamel.
Usuńodkad mam ten wolnowar to jest mój ulubiony sposób na obiad, szczególnie, że to wygodne bo się nie przypala, ja mam elektryczny, Crock Pot, wygodna regulacja, potem łatwo to umyć, super sprawa
OdpowiedzUsuńI mój elektryczny, bardzo prosty w obsłudze a super przydatny ;)
Usuń