Tureckie bajgle czyli simit
Wróciliśmy niedawno ze Stambułu. Jedzenie fenomenalne, chciałoby się chociaż w małym stopniu odtworzyć tamtejsze smaki. Wpadł mi w oko przepis ze strony Moje Wypieki na tureckie bajgle, tam sprzedawane z wózków ulicznych. Nie sposób ich nie zauważyć. Przepis znaleziony, simit upieczone :) . Nie wyszły do końca takie jak te w Stambule, ale są bardzo smaczne. Następnym razem bardziej przyłożę się do robienia wałeczków i być może zastosuję metodę moczenia bajgli pokazaną na filmie tutaj. Warto zobaczyć film przed pieczeniem. Najlepsze po wyjęciu z piekarnika. Drugiego dnia też niezłe, ale może nie zjedzone lepiej zamrozić - będą jak świeżo upieczone. Dobre do kanapek, ale i bez dodatków też super! Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba.
Składniki na ok 12 sztuk:
650 g mąki pszennej
250 g letniej wody
100 ml mleka
1 jajko
30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek
30 g ((2 łyżki) cukru (użyłam 1 łyżeczkę )
1 łyżeczka soli
12 g (3 łyżeczki) drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych
dodatkowo
1 szklanka sezamu, podprażonego na suchej patelni do zezłocenia (cały czas mieszamy, pamiętając, że przypalony sezam będzie gorzki)
1/3 szklanki wody wymieszana z 1 łyżką melasy lub miodu
przygotowanie
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn *), dodać resztę składników, pod koniec dodają oliwę. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 10 - 12 równych części, uformować z nich kule. Z każdej kuli rękoma uformować wałeczek długi na 70 cm. Złożyć go na pół , następnie uformować świderek. Złączyć na końcach i odłożyć na blachę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Przed samym pieczeniem posmarować bajgle wodą rozrobioną z melasą i oprószyć suto sezamem.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
W maszynie do chleba
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu. Smacznego!
* Przygotowanie rozczynu ( cytuję ze strony Moje Wypieki )
na 25 g drożdży świeżych1 łyżka cukru
1/4 szklanki letniego mleka
3 łyżki mąki pszennej
Do niedużego garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem (nie gorącym! zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia drożdży.
Dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.
Wpis dołączam do majowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba
mega zgrabne i kształtne
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBeatko,piekne upieklas bajgle.Wygladaja o niebo lepiej od tych ulicznych tureckich!!! Z przyjemnoscia zjadlabym taka smakowita buleczke:)
OdpowiedzUsuńTe uliczne były świetne! No ale przyznaję, moje też wyszły smaczne :)
OdpowiedzUsuń