tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów
Majowe wyzwanie blogerek i blogerów to piknikowe smakołyki. Moja propozycja to tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą. Zrobiłam 4 małe, ale można zrobić z tych proporcji jedną większą tartę. Są przepyszne na zimno, a więc idealne do piknikowego koszyka. Z kieliszkiem białego, wytrawnego wina - super!
Inspiracją był przepis na Bon Appetit
składniki ( 4 sztuki)
ciasto kruche
200 g mąki
50 g masła
50 g smalcu
2 - 3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
nadzienie
8 szt zielonych szparagów
2 cebulki dymki, biała i zielona część, lub 2 - 3 szalotki + szczypior
kozi serek podzielony na male kawałki
2 spore łyżki śmietany
2 jaja
sól
pieprz
przygotowanie
ciasto. Wszystkie składniki umieścić w malakserze, mieszać tak długo aż utworzą kulę. Ciasto wyjąć, owinąć folią i schować do lodówki na 30 minut.
Farsz
Szparagi: szparagi umyć, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć lub ułamać. Zielonych szparagów nie obieramy. Obciąć główki, odłożyć na bok a resztę szparagów pokroić w plasterki. Cebulę dymkę lub szalotkę obrać, pokroić na ćwiartki lub połówki ( zależy od wielkości) włożyć do miseczki, polać oliwą , posolić i popieprzyć, dodać szparagowe główki, wymieszać. Ułożyć szparagi i cebulkę na blaszce wyłożonej folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st na 15 minut, w połowie obracając, aby warzywa zmiękły i nieco się przyrumieniły. Można też cebulę poddusić na patelni i po chwili dodać szparagowe główki. Szparagi pokrojone w plasterki razem z pokrojona zieloną częścią dymki (szczypiorem) poddusić na maśle przez ok 5 -6 minut.
W misce wymieszać śmietanę, jajka, sól i pieprz.
tarty: Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części, rozwałkować na cienkie placki nieco większe niż foremki(najlepiej robić to między kawałkami folii lub papieru do pieczenia) i wyłożyć nimi posmarowane masłem foremki. Na ciasto położyć formę wyciętą z papieru do pieczenia, wysypać np suchym grochem lub fasolą i tak obciążone foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C , na 10 minut. Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i dopiekać tarty przez kolejne 10 minut już bez obciążenia.
Wypełnić tarty.
Na dno każdej wyłożyć plasterki szparagów i szczypioru, posypać kawałkami koziego serka, zalać masą jajeczną. Na wierzchu ułozyć po 2 główki szparagowe i kawałki cebuli. Można posypać szczypiorkiem.
Wstawić do piekarnika (190 st C) na 20 - 30 minut.Masa musi się całkowicie ściąć, a cebulka lekko się przyrumieni. Smacznego!
super piknik wspólnie szykowali:
Inspiracją był przepis na Bon Appetit
składniki ( 4 sztuki)
ciasto kruche
200 g mąki
50 g masła
50 g smalcu
2 - 3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
nadzienie
8 szt zielonych szparagów
2 cebulki dymki, biała i zielona część, lub 2 - 3 szalotki + szczypior
kozi serek podzielony na male kawałki
2 spore łyżki śmietany
2 jaja
sól
pieprz
przygotowanie
ciasto. Wszystkie składniki umieścić w malakserze, mieszać tak długo aż utworzą kulę. Ciasto wyjąć, owinąć folią i schować do lodówki na 30 minut.
Farsz
Szparagi: szparagi umyć, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć lub ułamać. Zielonych szparagów nie obieramy. Obciąć główki, odłożyć na bok a resztę szparagów pokroić w plasterki. Cebulę dymkę lub szalotkę obrać, pokroić na ćwiartki lub połówki ( zależy od wielkości) włożyć do miseczki, polać oliwą , posolić i popieprzyć, dodać szparagowe główki, wymieszać. Ułożyć szparagi i cebulkę na blaszce wyłożonej folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st na 15 minut, w połowie obracając, aby warzywa zmiękły i nieco się przyrumieniły. Można też cebulę poddusić na patelni i po chwili dodać szparagowe główki. Szparagi pokrojone w plasterki razem z pokrojona zieloną częścią dymki (szczypiorem) poddusić na maśle przez ok 5 -6 minut.
W misce wymieszać śmietanę, jajka, sól i pieprz.
tarty: Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części, rozwałkować na cienkie placki nieco większe niż foremki(najlepiej robić to między kawałkami folii lub papieru do pieczenia) i wyłożyć nimi posmarowane masłem foremki. Na ciasto położyć formę wyciętą z papieru do pieczenia, wysypać np suchym grochem lub fasolą i tak obciążone foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C , na 10 minut. Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i dopiekać tarty przez kolejne 10 minut już bez obciążenia.
Wypełnić tarty.
Na dno każdej wyłożyć plasterki szparagów i szczypioru, posypać kawałkami koziego serka, zalać masą jajeczną. Na wierzchu ułozyć po 2 główki szparagowe i kawałki cebuli. Można posypać szczypiorkiem.
Wstawić do piekarnika (190 st C) na 20 - 30 minut.Masa musi się całkowicie ściąć, a cebulka lekko się przyrumieni. Smacznego!
super piknik wspólnie szykowali:
ORGANIZATORKI :
PAULINA www.mojapasjasmaku.blogspot.com
PAULINA www.mojapasjasmaku.blogspot.com
UCZESTNICY :
DANUSIA www.mojewypiekiinietylko.com
GOSIA www.daylicooking.pl
JUSTYNA www.tysiagotuje.pl
JUSTYNA www.mamaipomocnicy.blogspot.com
MARZENA www.zaciszekuchenne.blogspot.com
MONIKA www.papryczkaa.blogspot.com
Dziękuję za wspólne piknikowanie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe tartaletki i do tego ukochane szparagi <3 Jedną porywam :)
tak dawno już nie robiłam tarty, muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólną akcję :)
wspaniała propozycja, mniam!
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólną zabawę ;)
Ewa. Nie wiem kiedy wy to przygotowywałyście, ale, Beata, na litość, kiedy ty masz na to wszystko czas? Przecież dopiero wróciłaś z wojaży!!!! A może to-zapytam podejrzliwie-jakaś ściema?????
OdpowiedzUsuńTartaletki schrupałam od razu, wyglądają bosko!!!
Ewa.Drobna pomyłka. SchrupaŁABYM, bo przecież ich nie zrobiłam!!!
UsuńNo pewnie,że mała ściema! Szykowałam przed wyjazdem :) A wyszły smaczne
UsuńOooooo...aż dostalam ślinotoku! Genialne:D
OdpowiedzUsuńZjadłabym nie tylko na pikniku, piękne i apetyczne. :) Dziękuję Beatko za wspólne piknikowanie. :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, idealne na piknik na pewno :)
OdpowiedzUsuńłał! jestem pod wrażeniem! świetne!
OdpowiedzUsuńPysznie musiało być na Twoim pikniku. Dziękuję za wspólne piknikowanie.
OdpowiedzUsuńpyszności! dziś miałam na obiad tartę, ale chętnie przekąsiłabym i Twoją tartaletkę :)
OdpowiedzUsuńBardzoooo apetyczne!!!!!
OdpowiedzUsuńAle pyszności :-) kradnę przepis :-) dziękuje za wspólną zabawę :-) było pysznie :-)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za szparagami, ale tartaletki bardzo mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńpyszne tarteletki przygotowałaś na nasz wirtualny piknik :) dziękuję za wspólną zabawę :)
OdpowiedzUsuńAch jakie smakowite te Twoje cudeńka:-) Dzięki za wspólne piknikowe chwile:-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie:
OdpowiedzUsuńhttp://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html
Dzięki za miłe wpisy :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wypieczone, tylko sięgać po nie chce się...
OdpowiedzUsuń