Super grzanka czyli grzybowe Croque Monsieur
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekane kanapki, grzanki, wszystko co ma w sobie dużo pysznego, ciągnącego, ciepłego sera ( pod warunkiem że nie będzie to ciepły ser z niebieską pleśnią ). Każdy kto takie rzeczy lubi musi w końcu zrobić Croque monsieur - czyli zapieczoną kanapkę z serem , szynką i sosem beszamelowym lub sosem mornay jak w tym przepisie. Skorzystałam z przepisu ze strony Bon Appetit
składniki (3 kanapki)
sos Mornay
1 i 1/2 łyżki masła
1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki pełnego mleka
1 liść laurowy
1/2 szklanki drobno startego parmezanu
Szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
ostry sos chili
kanapki ( 3 sztuki)
6 sztuk średnich pieczarek, przecięte na pół a potem w plasterki
3 łyżki masła o temperaturze pokojowej
2 łyżki drobno pokrojonej szalotki
6 kromek chleba ( użyłam żytniego, ale może być pszenny)
3 plastry szynki
ok 150 g sera: Gruyere (najlepszy) , Taleggio lub innego dobrze rozpuszczającego się sera
2 łyżki startego parmezanu
Świeże liście estragonu (opcjonalnie)
Przygotowanie
Sos Mornay
Rozpuścić masło w dużym garnku lub w głębokiej patelni, na średnim ogniu . Dodać mąkę ; energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż lekko się zrumieni - około 2 minut. Mleko lekko podgrzać, wlewać do mąki z masłem, cały czas energicznie mieszając aby uniknąć powstania grudek. Dodać liść laurowy . Zwiększyć ogień, mieszając doprowadzić sos do wrzenia. Zmniejszyć ogień do średniego, podgrzewać, mieszając aż sos zacznie gęstnieć, około 5 minut. Zdjąć z ognia . Dodać ser i gałkę muszkatołową. Wymieszać. Doprawić sosem chili, solą i pieprzem.
Kanapki
Łyżkę masła stopić na patelni na średnim ogniu . Dodać pokrojone grzyby i szalotki. Mieszaj, aż grzyby ładnie się usmażą a płyn odparuje - około 8 minut. Przenieść na talerz do ostygnięcia.
Rozgrzać grill w piecyku. kromki chleba, posmarować resztą masła po jednej stronie. Umieścić chleb masłem do góry na blasze i wstawić pod grill. . Piec, aż będą lekko złote i chrupiące około 3 minut. Uważać aby chleba nie przypalić. Wyjąć i lekko ostudzić. Rozgrzać piekarnik do 210st.C Przygotować kanapki. Na blaszce (można wyłożyć papierem) ułożyć 3 kromki chleba upieczona stroną do dołu. położyć na każdej trochę sera, plaster szynki, ser, przykryć drugą kromką, tym razem pieczoną stroną do góry. Lekko docisnąć. Na każdą kanapkę nałożyć po 2 łyżki sosu, na wierzch pieczarki z cebulą , posypać tartym parmezanem i resztką sera.
Piec, aż ser w środku kanapki się stopi a sos i ser na wierzchu ładnie się zapieką - około 10 minut . Przybrać estragonem i podawać gorące. Smacznego!
Uwagi: Sosu wychodzi zdecydowanie za dużo, można zrobić z połowy porcji, lub to co zostanie, wstawić do lodówki i wykorzystać w najbliższym czasie, nie koniecznie do grzanek.
składniki (3 kanapki)
sos Mornay
1 i 1/2 łyżki masła
1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki pełnego mleka
1 liść laurowy
1/2 szklanki drobno startego parmezanu
Szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
ostry sos chili
kanapki ( 3 sztuki)
6 sztuk średnich pieczarek, przecięte na pół a potem w plasterki
3 łyżki masła o temperaturze pokojowej
2 łyżki drobno pokrojonej szalotki
6 kromek chleba ( użyłam żytniego, ale może być pszenny)
3 plastry szynki
ok 150 g sera: Gruyere (najlepszy) , Taleggio lub innego dobrze rozpuszczającego się sera
2 łyżki startego parmezanu
Świeże liście estragonu (opcjonalnie)
Przygotowanie
Sos Mornay
Rozpuścić masło w dużym garnku lub w głębokiej patelni, na średnim ogniu . Dodać mąkę ; energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż lekko się zrumieni - około 2 minut. Mleko lekko podgrzać, wlewać do mąki z masłem, cały czas energicznie mieszając aby uniknąć powstania grudek. Dodać liść laurowy . Zwiększyć ogień, mieszając doprowadzić sos do wrzenia. Zmniejszyć ogień do średniego, podgrzewać, mieszając aż sos zacznie gęstnieć, około 5 minut. Zdjąć z ognia . Dodać ser i gałkę muszkatołową. Wymieszać. Doprawić sosem chili, solą i pieprzem.
Kanapki
Łyżkę masła stopić na patelni na średnim ogniu . Dodać pokrojone grzyby i szalotki. Mieszaj, aż grzyby ładnie się usmażą a płyn odparuje - około 8 minut. Przenieść na talerz do ostygnięcia.
Rozgrzać grill w piecyku. kromki chleba, posmarować resztą masła po jednej stronie. Umieścić chleb masłem do góry na blasze i wstawić pod grill. . Piec, aż będą lekko złote i chrupiące około 3 minut. Uważać aby chleba nie przypalić. Wyjąć i lekko ostudzić. Rozgrzać piekarnik do 210st.C Przygotować kanapki. Na blaszce (można wyłożyć papierem) ułożyć 3 kromki chleba upieczona stroną do dołu. położyć na każdej trochę sera, plaster szynki, ser, przykryć drugą kromką, tym razem pieczoną stroną do góry. Lekko docisnąć. Na każdą kanapkę nałożyć po 2 łyżki sosu, na wierzch pieczarki z cebulą , posypać tartym parmezanem i resztką sera.
Piec, aż ser w środku kanapki się stopi a sos i ser na wierzchu ładnie się zapieką - około 10 minut . Przybrać estragonem i podawać gorące. Smacznego!
Uwagi: Sosu wychodzi zdecydowanie za dużo, można zrobić z połowy porcji, lub to co zostanie, wstawić do lodówki i wykorzystać w najbliższym czasie, nie koniecznie do grzanek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam