Pieczony schab z musztardą
Smaczny zamiennik sklepowej wędliny. Piekłam w garnku rzymskim, może wyszedł odrobinę za suchy, ale cienko pokrojony jest bardzo dobrym dodatkiem do chleba. Polecam.
Przepis ze strony Mniam Mniam inspirowany przepisem Neli Rubinstein
składniki
1 i 1/2 kg schabu bez kości
2 cytryny
1 spora cebula
4 łyżki oleju
3 łyżki miodu
3 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy (lub zwykłej)
świeżo mielony pieprz
sól
Przepis ze strony Mniam Mniam inspirowany przepisem Neli Rubinstein
składniki
1 i 1/2 kg schabu bez kości
2 cytryny
1 spora cebula
4 łyżki oleju
3 łyżki miodu
3 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy (lub zwykłej)
świeżo mielony pieprz
sól
przygotowanie
Obraną cebulę pokroić na cienki plastry.
Dokładnie wyszorowane cytryny pokroić w plasterki.
Umyty i bardzo dokładnie osuszony schab natrzeć solą i olejem.
Naczynie wyłożyć połową cytryn i cebuli, skrop olejem. Położyć mięso, obłożyć pozostałą cebulą i cytrynami. Przykryć i wstawić na noc do lodówki..
Musztardę wymieszać z miodem.
Mięso wyjąć z marynaty, doprawić pieprzem a następnie natrzeć ze wszystkich stron musztardą z miodem.
Na patelni mocno rozgrzać olej obsmażyć krótko schab z każdej strony do lekkiego zrumienienia.
Jeśli patelni można używać w piekarniku, przykryć na niej schab folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W innym przypadku przełożyć mięso do odpowiedniego naczynia.
Piec mięso przez ok 60 minut. ( temp wewnątrz mięsa 54 - 60 st C) Po wyjęciu z piekarnika pozostawić przez co najmniej 10 minut pod przykryciem.
Podawać na gorąco z chrzanem i buraczkami lub na zimno jako wędlinę. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam