Metka cebulowa

Świetny, bardzo prosty przepis znaleziony na stronie Wyroby Domowe. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju metki, ale jak zwykle,  te ze sklepów, nie zawsze są smaczne. Taką domową metkę możemy przechowywać w lodówce ok tygodnia (wg autora). Nie sprawdziłam, gdyż naszej już trzeciego dnia nie było. Robiłam z ok 60 dkg boczku, i była to porcja w sam raz. I po co kupować metkę ? 




Składniki:
1 kg boczku, raczej chudego
sól 20g/kg
pieprz 1,5g/kg
majeranek wg smaku
cebula prażona 10g/kg

Osłonki białkowe średnicy 55 mm - 2 x po ok 25 cm ( w tym zapas na zawiązanie końców)

przygotowanie
Z boczku odkroić skórę, pokroić w kostkę posypać solą, wymieszać, wstawić do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie zemleć na sitku 3mm, dodać przyprawy oraz cebulę, dobrze wymieszać. Napełnić  osłonki białkowe lub grube jelita. Osłonki lub jelita wcześniej przygotować zgodnie z zaleceniami producenta.
I to wszystko. Smacznego!

Uwagi: Poza podaną ilością soli, która moim zdaniem jest w sam raz, pozostałe przyprawy możemy dodawać wg własnego uznania. Ja dodałam więcej cebuli i sporo majeranku. Jeżeli nie macie osłonek, taką mieszankę można spokojnie włożyć do słoika - też będzie smaczna!







29 komentarzy:

  1. Boczek powinien być wędzony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam zgodnie z przepisem, zresztą metki które pamiętam były raczej z surowego boczku. Natomiast taka z wędzonego może być bardzo smaczna - spróbuję zrobić , dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Mięso to trucizna. Poza tym przyczyniamy się, jedząc takie rzeczy do masowych mordów zwierząt, to holocaust!!!

      Usuń
    3. Ogarnij się typie XDD

      Usuń
    4. kaziu wez ty tam utkaj

      Usuń
  2. Prawdziwa metka jest tylko z boczku surowego...Z wedzonego to juz nie bedzie metka tylko smarowidło.Apropo soli.. Chyba lepsza bedzie peklowa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smarowidło też może być smaczne. A co do soli to fakt - i kolor i pewnie konserwuje lepiej :)

      Usuń
    2. Nie prawda !! nie nalezy dodawac zbyt duzo do surowych wyrobów peklo soli, ewentualnie doslownie 2/5 w stosunku do soli, ze wzgledu na azotyny

      Usuń
    3. Dziękuję za zwrócenie uwagi, fakt z peklosolą trzeba uważać. Pozdrawiam

      Usuń
    4. cukier też pekluje

      Usuń
    5. Tylko czy słodka metka to jest to, co Tygrysy lubią najbardziej ? Pozdrawiam

      Usuń
  3. Surowy boczek wtranżalać ?? Nigdy.Tylko wędzony !
    Jan Wędzony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Z wędzonego na pewno jest smaczny, pozdrawiam

      Usuń
  4. Muszę to zrobić kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zna ktoś przepis na metke jak ze sklepu? Z wędzonego boczku to nie metka. To wędzony boczek. Ja dodałem sugerowaną ilość soli i wyszło za słone. W smaku jest dobre ale to nie to co w sklepie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie pomogę, a sól trzeba może dodawać stopniowo i ilość dopasować do swojego smaku

      Usuń
  6. Surowa wieprzowina??? To trucizna 😱 Taką metkę trzeba wędzić!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sam jesteś gościu trucizna XD O takim czymś jak tatar, słyszał? XDD

      Usuń
    2. tatar jest z wołowiny

      Usuń
  7. Czegoś tu nie zrozumiałam. Z tekstu,
    Beatko, nie wynika jakoby boczek miał być wędzony. Przeciwnie, skoro dodajesz sól w ilości, jak do mięsa surowego, to odpowieddź nasuwa się sama: użyłeś surowej wieprzowiny. A to rzeczywiście śmiertelnie niebezpieczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis faktycznie wzbudza dużo kontrowersji. Powstał 6 lat temu na podstawie innego przepisu. Metka jest pyszna, i tak jak pisałam metki które pamiętam były raczej z surowego boczku. Pewnie dzisiaj nie zamieściłabym wpisu wzbudzającego tyle wątpliwości - pozostaje mi uzupełnić go o uwagi, co wkrótce uczynię. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Metka którą ja pamiętam była z z boczku w grubej filii i dopiero wedzona. Można dziś kupić z małych zakładów mięsnych na Kaszubach i na Śląsku. Ostatni raz jadłem w Redzie

      Usuń
    3. Ja już dawno dobrej metki nie jadłam....

      Usuń
  8. Witam.
    Właśnie jem metkę cebulowa z Biedronki i na oslonce jak wół napisane jest "Wieprzowe, surowy wyrób mięsny... "

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry! Surowa metka wieprzowa do kupienia też w Niemczech i jest pyszna. Co nie zmienia faktu, że przepis budzi wiele emocji. Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Proszę nie rozpowszechniać takich przepisów, spożywanie surowej wieprzowiny jest niebezpieczne dla zdrowia i życia. Prawdziwa metka jest później podwędzana na zimno stąd wrażenie że jest surowa. Proponuję natychmiast zweryfikować przepis lub go usunąć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę zweryfikuj swoją wiedzę, zanim coś napiszesz. Kilka przykładów. Kiełbasa surowa dojrzewająca, np palcówka. Schab surowy dojrzewający.. To wszystko to wieprzowina. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary