Metka cebulowa
Świetny, bardzo prosty przepis znaleziony na stronie Wyroby Domowe. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju metki, ale jak zwykle, te ze sklepów, nie zawsze są smaczne. Taką domową metkę możemy przechowywać w lodówce ok tygodnia (wg autora). Nie sprawdziłam, gdyż naszej już trzeciego dnia nie było. Robiłam z ok 60 dkg boczku, i była to porcja w sam raz. I po co kupować metkę ?
Składniki:
1 kg boczku, raczej chudego
sól 20g/kg
pieprz 1,5g/kg
majeranek wg smaku
cebula prażona 10g/kg
Osłonki białkowe średnicy 55 mm - 2 x po ok 25 cm ( w tym zapas na zawiązanie końców)
przygotowanie
Z boczku odkroić skórę, pokroić w kostkę posypać solą, wymieszać, wstawić do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie zemleć na sitku 3mm, dodać przyprawy oraz cebulę, dobrze wymieszać. Napełnić osłonki białkowe lub grube jelita. Osłonki lub jelita wcześniej przygotować zgodnie z zaleceniami producenta.
I to wszystko. Smacznego!
Uwagi: Poza podaną ilością soli, która moim zdaniem jest w sam raz, pozostałe przyprawy możemy dodawać wg własnego uznania. Ja dodałam więcej cebuli i sporo majeranku. Jeżeli nie macie osłonek, taką mieszankę można spokojnie włożyć do słoika - też będzie smaczna!
Boczek powinien być wędzony.
OdpowiedzUsuńRobiłam zgodnie z przepisem, zresztą metki które pamiętam były raczej z surowego boczku. Natomiast taka z wędzonego może być bardzo smaczna - spróbuję zrobić , dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam
UsuńMięso to trucizna. Poza tym przyczyniamy się, jedząc takie rzeczy do masowych mordów zwierząt, to holocaust!!!
UsuńOgarnij się typie XDD
Usuńkaziu wez ty tam utkaj
UsuńPrawdziwa metka jest tylko z boczku surowego...Z wedzonego to juz nie bedzie metka tylko smarowidło.Apropo soli.. Chyba lepsza bedzie peklowa.
OdpowiedzUsuńSmarowidło też może być smaczne. A co do soli to fakt - i kolor i pewnie konserwuje lepiej :)
UsuńNie prawda !! nie nalezy dodawac zbyt duzo do surowych wyrobów peklo soli, ewentualnie doslownie 2/5 w stosunku do soli, ze wzgledu na azotyny
UsuńDziękuję za zwrócenie uwagi, fakt z peklosolą trzeba uważać. Pozdrawiam
Usuńcukier też pekluje
UsuńTylko czy słodka metka to jest to, co Tygrysy lubią najbardziej ? Pozdrawiam
UsuńSurowy boczek wtranżalać ?? Nigdy.Tylko wędzony !
OdpowiedzUsuńJan Wędzony.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
UsuńZ wędzonego na pewno jest smaczny, pozdrawiam
UsuńMuszę to zrobić kiedyś :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczna ;)
UsuńZna ktoś przepis na metke jak ze sklepu? Z wędzonego boczku to nie metka. To wędzony boczek. Ja dodałem sugerowaną ilość soli i wyszło za słone. W smaku jest dobre ale to nie to co w sklepie.
OdpowiedzUsuńNiestety nie pomogę, a sól trzeba może dodawać stopniowo i ilość dopasować do swojego smaku
UsuńSurowa wieprzowina??? To trucizna 😱 Taką metkę trzeba wędzić!!!
OdpowiedzUsuńSam jesteś gościu trucizna XD O takim czymś jak tatar, słyszał? XDD
Usuńtatar jest z wołowiny
UsuńCzegoś tu nie zrozumiałam. Z tekstu,
OdpowiedzUsuńBeatko, nie wynika jakoby boczek miał być wędzony. Przeciwnie, skoro dodajesz sól w ilości, jak do mięsa surowego, to odpowieddź nasuwa się sama: użyłeś surowej wieprzowiny. A to rzeczywiście śmiertelnie niebezpieczne.
Ten przepis faktycznie wzbudza dużo kontrowersji. Powstał 6 lat temu na podstawie innego przepisu. Metka jest pyszna, i tak jak pisałam metki które pamiętam były raczej z surowego boczku. Pewnie dzisiaj nie zamieściłabym wpisu wzbudzającego tyle wątpliwości - pozostaje mi uzupełnić go o uwagi, co wkrótce uczynię. Pozdrawiam
UsuńMetka którą ja pamiętam była z z boczku w grubej filii i dopiero wedzona. Można dziś kupić z małych zakładów mięsnych na Kaszubach i na Śląsku. Ostatni raz jadłem w Redzie
UsuńJa już dawno dobrej metki nie jadłam....
UsuńWitam.
OdpowiedzUsuńWłaśnie jem metkę cebulowa z Biedronki i na oslonce jak wół napisane jest "Wieprzowe, surowy wyrób mięsny... "
Dzień dobry! Surowa metka wieprzowa do kupienia też w Niemczech i jest pyszna. Co nie zmienia faktu, że przepis budzi wiele emocji. Pozdrawiam!
UsuńProszę nie rozpowszechniać takich przepisów, spożywanie surowej wieprzowiny jest niebezpieczne dla zdrowia i życia. Prawdziwa metka jest później podwędzana na zimno stąd wrażenie że jest surowa. Proponuję natychmiast zweryfikować przepis lub go usunąć
OdpowiedzUsuńProszę zweryfikuj swoją wiedzę, zanim coś napiszesz. Kilka przykładów. Kiełbasa surowa dojrzewająca, np palcówka. Schab surowy dojrzewający.. To wszystko to wieprzowina. Pozdrawiam
Usuń