Domowy smalec z wolnowaru

Wiem, że za oknem wiosna (podobno) i należy jeść lekkie i zielone, ale ponieważ dużo chlebów ostatnio piekę, a do nich domowy smalczyk jest najlepszy, więc przed nadejściem cieplejszych dni jeszcze raz postanowiłam to niezdrowe smarowidło przygotować. Pomyślałam,że wolnowar powinien dobrze się sprawdzić do wytapiania smalcu. Dla ułatwienia sobie pracy zmieliłam słoninę i boczek w maszynce do mięsa. Bez wysiłku wyszedł znakomity smalec. To bardzo duża porcja, można spokojnie robić z połowy. Polecam - pyszny z pajdą domowego chleba!


Domowy smalec z wolnowaru -przepis

składniki

  • 500 g słoniny bez skóry
  • 500 g boczku bez skóry
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 - 5 łyżki mleka
  • sól do smaku
  • duża łyżka majeranku

przygotowanie

Słoninę i boczek zmielić w maszynce do mięsa (użyłam sitka o dużych otworach - Ø 10) . Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Do nagrzanej misy przełożyć słoninę i boczek, ustawić program low (80 - 90 st. C) i wytapiać przez ok 10 godzin. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub rozgnieść na miazgę nożem na desce. Kiedy boczek i słonina ładnie się już wytopią, podnosimy pokrywkę, drewniana łyżką mieszamy całość i dodajemy cebulę. Zostawić smalec w wolnowarze (przykryć) i podgrzewać ok 15 minut, aby cebula przestała być surowa (sprawdzić po 15 minutach czy zmiękła wystarczająco). Dodać zgnieciony czosnek, sól i sporo majeranku, wlać mleko, rozmieszać i wyłączyć wolnowar. Ostrożnie przelać zawartość misy do kamionkowego naczynia i po wystudzeniu wstawić do lodówki. Smalec naprawdę pyszny! Smacznego!




12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. No, to nie pozostaje nic innego jak topić :)

      Usuń
  2. Jaki boczek dodałaś, surowy czy parzony, bo na zdjeciu wygląda jak parzony. Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surowy. Dodałam też mały kawałek wędzonego, ale tylko malutki. W przepisie nie piszę o tym, bo robiłam też bez dodatku wędzonego i był pyszny.

      Usuń
  3. Skoro można topić smalec to czy dałoby się smażyć faworki lub pączki.
    One potrzebują stałej temperatury ok 160. Na moim wolnowarze nie napisali
    jaka to temperatura jak dam na high... Korci mnie by spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie pomogę, ale wydaje mi się, że raczej do smażenia się nie nadaje. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Witam. po co dodawać do smalcu mleko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry. Nie jest konieczny, ale daje ładniejszy kolor, a smalec zyskuje delikatniejszą konsystencję

      Usuń
  5. Żeby był bielszy. Ja dodaje tylko wędzony boczek

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary