Zupa z selera naciowego i fenkuła
Przepyszna zupa krem z lekkim smakiem anyżku. Wiosna na talerzu. Można zrezygnować ze śmietany - zupa i bez niej jest pyszna. Przepis znalazłam tutaj
składniki
8 dużych łodyg selera - pokroić na 2 cm kawałki
1 koper włoski (fenkuł) pokrojony na mniejsze kawałki
4 duże ząbki czosnku, całe nie obrane
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki białego pieprzu
3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
6 szklanek bulionu z kurczaka
1/2 szklanki śmietany (opcjonalnie)
2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
Sól i pieprz do przyprawienia
Liście selera i kopru, do dekoracji
Oliwa z oliwek do skropienia
Przygotowanie
składniki
8 dużych łodyg selera - pokroić na 2 cm kawałki
1 koper włoski (fenkuł) pokrojony na mniejsze kawałki
4 duże ząbki czosnku, całe nie obrane
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki białego pieprzu
3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
6 szklanek bulionu z kurczaka
1/2 szklanki śmietany (opcjonalnie)
2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
Sól i pieprz do przyprawienia
Liście selera i kopru, do dekoracji
Oliwa z oliwek do skropienia
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 st C.
W misce wymieszać fenkuł, seler i czosnek. Dodać sól, pieprz i oliwę, wymieszać i przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w piekarniku przez 40 do 45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż brzegi warzyw zaczną brązowieć. W międzyczasie ugotować w bulionie ziemniaki. odstawić na bok.
Gdy warzywa się upieką dodać je do ziemniaków i rosołu, następnie całość przestudzić. Upieczony czosnek wycisnąć do zupy. Przy pomocy blendera wszystko dokładnie zmiksować na gładki krem. Doprowadzić do wrzenia. Wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny . Doprawić do smaku, podawać na talezach udekorowanych liśćmi selera i kopru. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam